Region

Mitropolit Jovan: Papa prvo u Jasenovac, pa tek u Srbiju

Izvor

Mitropolit Jovan je ocenio da bi posjeta pape Srbiji bila korisna i da bi on, kada bi bio na mjestu političara, "prešao preko svih prepreka ako bi papina posjeta donijela koristi Srbiji".

U intervjuu novosadskom "Dnevniku", mitropolit je naveo da smatra da bi, prije eventualne posjete Srbiji, "papa morao da se pokloni sjenima stradalnika u Jasenovcu, kao što je prilikom posjete Poljskoj odao poštu i žrtvama Aušvica".

On je dodao da je očekivao da je odlazak kardinala Josipa Bozanića u Jasenovac bio priprema za posjetu pape Benedikta XVI, prilikom njegovog prošlogodišnjeg dolaska u Hrvatsku.

Mitropolit Jovan je kazao i da je eventualni dolazak rimskog pape na proslavu 17. vekova Milanskog edikta, iduće godine u Nišu, izuzetno kompleksno pitanje, ne samo zbog toga što se tada u Nišu ne bi pojavio ruski patrijarh.

"Kada bi papa došao u Niš, cio događaj obeležavanja godišnjice Milanskog edikta pao bi u sijenku a svi ostali crkveni velikodostojnici praktično bi, u medijskim izvještajima, bili svedeni na papinog skutonošu", smatra mitropolit Jovan.

Portal Analitika