Politika

Šmit: Bezbjednosne službe treba da služe interesima države, ne Vlade

Izvor

- Imali smo iskustvo sa Rumunijom, kada su određeni ljudi saopštili - hajde, priključimo ih, a znali su da još ima posla, da nije sve ispunjeno, mada su govorili da će sve to vremenom biti riješeno. Iskustvo Rumunije ne ohrabruje nas da uradimo isto sa nekom drugom državom. Pratićemo sve pažljivo. To ću ovako reći - soba mora biti potpuno čista, ne smije postojati ni jedan njen prašnjavi dio. Kada EU i Crna Gora zajedno provjere taj objekat i ustanove da je potpuno čist, onda ćete moći da pristupite EU - ocijenio je Kristijan Šmit za „Dan“.

On je juče u Podgorici osim sa predstavnicima crnogorske vlade razgovarao i sa predstavnicima opozicionih stranaka. Šmit je formalno član njemačkog parlamenta, ali prema ustrojstvu državnih organa Njemačke, istovremeno obavlja i funkciju jednog od zamjenika ministra odbrane.

Upitan da prokomentariše činjenicu da su na čelu službi bezbijednosti - policije i ANB kadrovi koji su donedavno bili na važnim funkcijama u vladajućoj DPS, i koliko je to evropski standard. Šmit je kazao da „u Njemačkoj političari vrše nadzor nad bezbjednosnim sektorom“.

- Ipak, samo rukovođenje ovim službama nije nadležnost političara. Moramo da budemo jasni - institucije koje su zadužene za poslove bezbijednosti služe samo interesima države, a ne Vlade - naglasio je Šmit.

Portal Analitika