Društvo

Stav

Misli, piši i zbori crnogorski!

Ne čudi skoriji incident vezan za crnogorski jezik. Bilo je samo pitanje vremena. Zbog toga je i FCJK glavna meta velikosrba. Jer je jedina crnogorska institucija koju nijesu uspjeli da zaposjednu litijaši

Misli, piši i zbori crnogorski! Foto: PA
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Najveće crnogorsko prokletstvo je to što je našim neprijateljima pošlo za rukom da dobar dio populacije ubijede u inferiornost Crne Gore i svega crnogorskog. Nije taj proces od juče, ni unatrag dvije i po godine ili tri decenije. Trajalo je vjekovima to plansko i sistematsko ispiranje mozga i ubjeđivanje kako smo nesposobni za samostalan život i postojanje uopšte.

I najviše se odrazilo na kulturnu stranu našeg naroda. Crnogorci kao ratnici i heroji slavljeni su dok je bilo potrebno da postoji uzor porobljenim južnoslovenskim narodima. Kad je za tim prestala potreba, tj. kad je srpska država prvi put priznata na Berlinskom kongresu 1878. godine, činjenica o crnogorskoj osobenosti postala je prijetnja. 

Kako su tumačili prvi velikosrpski ideolozi, istovremeno postojanje Crne Gore i Srbije je međusobno isključivo ili, kako bi oni rekli, ne mogu postojati dvije ''srpske kraljevine''. Zbog toga je trebalo na svaki mogući način uništiti razloge za postojanje crnogorske države, tj. njene osobenosti i potčiniti je Srbiji na svaki mogući način. Bez osobenosti nema ni potrebe za postojanjem posebne države. To se uspješno radi dan danas i od toga se nikad neće odustati.

pisi-crngoorski

Naravno, najupečatljivija karakteristika Crnogoraca je njihov jezik, specifičnog izgovora i akcenta. Veliki srpski književnik Ljuba Nenadović koji je puno drugovao sa Njegošem, u jednom svom radu o Crnogorcima navodi da se u crnogorskim školama izučava crnogorski jezik. On dalje kaže da je taj jezik ''umnogome različan od onoga priznatog, lepog jezika na kom je Biblija prevedena''. 

Ođe jasno aludira na reformisani jezik Vuka Karadžića koji je napravljen za srpske standarde, a na kojemu je Vuk i preveo Jevanđelje. Nenadović je bio i političar pa dalje konstatuje da ''ako Crnogorci produže svoje škole kao do sada, onda, posle 100 godina, između ta dva jezika biće veća razlika, nego što je izmeđ portugalskog i španskog''. 

Naravno, to se nikako nije smjelo dozvoliti, budući da bi to bio trajni kraj za ostvarenje srpskih planova u Crnoj Gori.

Njegoš i kralj Nikola nijesu puno marili za crnogorske osobenosti. Njima su četiri nahije i dio brda bili jednostavno mali. Jedan je želio ujedinjenje vaskolikog slovenstva, a drugi se zadovoljavao i time da bude kralj ''svih Srba'', pa je zbog toga crnogorstvo utapao u srpstvo, kako bi sebi obezbijedio da ga i oni ''od gore'' prihvate kao svog vladara, novog cara Dušana. 

Naravno, manji potok u veći uvire, ne obrnuto. Nikola je žrtvujući crnogorstvo i crnogorske osobenosti nesvjesno žrtvovao i Crnu Goru kao posebnu i nezavisnu državu. Nije se držao vlastitih riječi o crnogorstvu đe veli da ''Crnoj Gori je životno načelo – Crnogorstvo. Bez toga Crna Gora ne bi mogla, živjeti, tj. ne bi mogla biti Crna Gora. Izgubivši to ona ne bi morala materijalno propasti, u njoj bi ostale one iste stijene i krš, možda još zaodjenute šumom i zelenilom, ona bi se mogla još i proširiti, u njoj bi moglo biti i više naroda, bogatijeg i prosvijetljenijeg – ali to ne bi bila više Crna Gora, kada u njoj ne bi bilo Crnogorstva''. 

Tako je i bilo! Sve ove stijene i krši su ostali, ali Crna Gora nije bila Crna Gora, jer u njoj nije bilo crnogorstva, budući da je zatirano na svakom koraku.

pisi-crngogorski-5

U obrazovnom smislu to je rađeno i u Kraljevini Jugoslaviji i u onoj socijalističkoj. Učila se tuđa istorija, a vlastita pominjala samo u fusnotama. Bitnije je bilo znati Karađorđev ustanak od činjenice da Crnogorcima tada nije ni trebao ustanak, jer su bili slobodni. Niko nije pominjao Vujči Do, Grahovac, Fundinu i Martiniće, a morali su se znati Marica, Kosovo i Seljačka buna u Hrvatskoj.

Jezik je takođe bio standardizovan vani bez da je iko pitao Crnogorce šta misle o tome. Govor Crnogoraca je jednostavno predstavljen kao seljački i primitivan. I to je veoma ozbiljno shvaćeno od istih tih Crnogoraca, tj. uspjeli su da nas ubijede. Dovoljno je poslušati pjesme crnogorskih izvođača koje su snimljene tokom socijalizma, od vodećih izdavačkih kuća u Beogradu i Zagrebu. Listom su sve na ekavici. Jer, neko im je rekao da tako ljepše zvuči! Da je kulturno, valjda, za razliku od njihovog crnogorskog koji je „primitivan“.

Nijesu nama tu krivi ni Srbi ni Hrvati. Krivi smo jedino mi, jer smo dozvolili da neko zna bolje što smo od nas samih. I dozvolili da nam neko nametne svoj stav. Naravno, kardinalna greška je i to što smo dozvoljavali da nam drugi štampaju udžbenike iz kojih uče naša đeca. Poslije 100 i kusur godina ispiranja mozgova crnogorskim generacijama, prvi udžbenici štampani su u Podgorici tek prije desetak godina. O njihovom upitnom kvalitetu drugom prilikom.

Podanički mentalitet još uvijek nije napuštio dio populacije i izvor je svih naših problema. Takvi misle da smo mali, jadni i nesposobni da sami postojimo. Misle da je naša kultura mala, pa mora da traži mjesto u većoj, srpskoj... 

pisi-crnogorski

Sa druge strane, zaboravljaju slavnu prađedovsku istoriju i tradiciju. Običan mentalitet krda, jer se jedinka smatra da je u velikoj i agresivnoj grupi sigurna i najjača. Zbog toga izdajnici idu da polažu račune u Beograd i Moskvu. Valjda misle da su tako dio jakog čopora, a zapravo su u očima svojih čobana najobičnije crne ovce.

Sa druge strane, proces za uništavanje i nipodaštavanje i najmanje ideje o crnogorskoj posebnosti dolazi na nož predstavnika genocidne ideologije. Zbog toga ne čudi skoriji incident vezan za crnogorski jezik. Bilo je samo pitanje vremena. Zbog toga je i Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja glavna meta velikosrba. Jer je jedina crnogorska institucija koju nijesu uspjeli da zaposjednu litijaši. Bastion slobodne misli i prva linija odbrane čestice crnogorstva!

Ne smijemo da padnemo na jeftine propagandne priče! Svako naše djelo, ponašanje, govor i razgovor, napisana i pomišljena misao mora biti crnogorska. Sa ponosom i prkosom izražena! Jer, mi nisjemo inferiorni i nijesmo tuđi, nego svoji i na svome. Tako treba da vaspitavom i našu đecu. Jer, samo vaspitavanje budućih generacija i ispravljanje vjekovnih grešaka i praznina može obezbijediti vječnost Crne Gore. I, naravno, naučite đecu da preziru izdajnike.

Portal Analitika

Komentari (26)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
V Vrh_neregistrovani
25.01.2023. 06:18

Dobra analiza trenutnog stanja.

3
1
T Terra_nova_neregistrovani
24.01.2023. 19:08

Možete li vjerovati, koliko su Crnogorci bili ubijeni u pojam, da dan-danas ljudi kažu da pričaju naški (što nije pogrešno) jer se ne USUDJUJU da kažu da pričaju crnogorskim jezikom...

14
3
c cg12__neregistrovani
24.01.2023. 11:58

Bravo,nego što! Učite đecu!

29
4
T Tikva_neregistrovani
24.01.2023. 11:21

23. 01.2023. 21:36 h Kosovo Online: „Predsednik Vučić upozorio je večeras građane da je pred Srbijom težak period zbog uslova zapadne petorke po pitanju odnos Beograda i Prištine…Kompromis je jedini mogući put, ako je izbor taj da sa jedne strane imamo izolaciju ili sankcije, a nema gorih sankcija od povlačenja inesticija, a sa druge strane da prihvatamo sve i odmah, što znači i Kosovo u UN“ Au Svetosavci ajmo sada svi KOLEKTIVNO na APARATE!! Pa samo džabe litijaste i krečiste, NIŠTA vam nema od SS-Sveta! „Zapadna petorka“ izgleda je dobroooo namlatila mokrim konopcem ovog naci-psihopatu, „predsednika svih Srba“? Stvarno mi nije jasno što vi picoustog ludaka ne kandidujete za Predsednika Crne Gore? Ajmo sad svi vi Poturice crnogorske na Kosovo (i Metokiju) da junački branite svetu srBsku zemlju, pa nećete valjda dopustiti da vas VAŠ predsednik izda i ostavi Kosovo „Šiptarima“ na cedilo!?! Daako skupite jedan kombi junačina Svetog Save ili ste nedobog u postoperativnoj fazi? APERISANIII

24
3
J Jedan_Crnogorac_neregistrovani
24.01.2023. 10:01

Зато ћемо ми исправит ту грешку па ће сад Црна Гора добит мјесто у српству које јој је вијековима и припадало, оно прво.

17
34
T Terra_nova_neregistrovani
24.01.2023. 12:59

@Jedan_Crnogorac_neregistrovani - e da ti je znat dje ti je mjesto u srBstvu ka Crnogorcu, drugačije bi ti češlja kosu. Ne valjaš ti srBinu ka Crnogorac ni pišljiva boba - njega interesuje to more i teritorija, istorija i manastiri CRNOGORSKI - A NE TI - JADAN NEBIO. Pročitaj što je Garašanin još tada reka za Crnogorce kako će ih upotrijebit i za čem mu trebaju - e jadni Crnogorci oćete li ikad u pamet doć - "ne ližite tudjinu šake"...

26
5
r roki_dg55_neregistrovani
24.01.2023. 19:19

@Terra_nova_neregistrovani Ne možeš ti to objasniti, ovom zamuženjaku i njemu sličnim! Ali zato zna, koji broj opanaka Vučić nosi!

10
3
T Terra_nova_neregistrovani
24.01.2023. 20:35

@Jedan_Crnogorac_neregistrovani - a to, dje je Crnoj Gori mjesto u srBstvu - najbolje ti govori činjenica - da su joj i ime promijenili i nazvali je Zetska Banovina, da bi se svaki trag Crnoj Gori zametnuo - eto dje je Crnoj Gori mjesto u srBstvu, za koje ti veliš da joj je namijenjeno. E ajvanu jedan, ti i tvoje znanje...

7
2
m milica_neregistrovani
24.01.2023. 08:31

Vazda sam zborila Crnogorski.Śetih se ,prije par godina, jedan mi sugrađanin reče " kako lijepo govoriš, odakle si, nikad nemoj to mijenjat".Bi mi milo, koliko i čudno, jer u tom času ne bi litijaša ni Raonića da vladaju....Sad mi je sve jasno.Zboriću ga dok sam živa, učit đecu i unučad....Postojaće Crna Gora......

42
6
Z Zavetnica_neregistrovani
24.01.2023. 10:40

@milica_neregistrovani Ti si sigurno prava Njegoševa Crnogorka, sviju vera i nacija. :)

6
24
m mikulic_neregistrovani
24.01.2023. 14:37

@milica_neregistrovani dobro si se sjetila za tri generacije sto si VALJDA SAD ZNAS

2
5
r roki_dg55_neregistrovani
24.01.2023. 20:28

@Zavetnica_neregistrovani Ti si avetnica- zavetnica!

4
1
J Jovana_neregistrovani
24.01.2023. 08:29

Srbi ne žele da se liječe od bolesti: patološke, neopisive mržnje prema svemu nesrpskom. Mi Crnogorci, svi koliko nas ima i koji smo za svjetsku, evropsku, modernu, bogatu, naprednu, prosperitetnu, multinacionalnu, multivjersku, sretnu, turistički u čitavom svijetu prepoznatljivu zemlju, MORAMO SVI USTATI i protiv ove smrtonosne srBske kuge boriti SVIM mogućim i nemogućim sredstvima, boriti žestoko do zla boga, jer jedino tako se možemo odbraniti od ovog povampirenog četništva iz fašističke Srbije i ovih domaćih Posrbica, brzo-novokomponovanih četničkih fukara! USTAJ CRNA GORO, ŽESTOKI OTPOR CRNOGORCI - IMATE LI MUDA U GAĆAMA ILI SAMO DVA ZRNA KAFE PA MORAM JA KAO ŽENA-CRNOGORKA DA VAS ĆERAM SA MNOM U PRVI RED?!

33
10
M Milisav_neregistrovani
24.01.2023. 07:11

Ovaj mladi covjek bi trebao da bude jedan od predvodnika nove Crnogorske Partije (CP) koja bi valjalo da se osnuje do izbora. Tu bi trebali biti Marunovic, Cirgic, Batricevic, Sreten Vujevic, Novak Adzic, Miko Zivkovic, Radoman i mnogi drugi. Ovo je posljednji voz da se napravi cista crnogorska stranka!

43
10
K Kortomalteze_neregistrovani
24.01.2023. 06:56

Biti Crnogorac treba biti stvar za ponos,hvala casni covjece

46
8
Z ZLO_VRIJEME__neregistrovani
24.01.2023. 05:26

DR. NIKO SIMOV MARTINOVIĆ :"U IZVANREDNIM SITUACIJAMA - RATA, OKUPACIJE, POKORA, PRORIJEDE SE DOBRI LJUDI I ZAVLADAJU RĐAVI ! RĐAVI LJUDI PROGONE ČESTITE, PAMETNE I POŠTENE, I SVOJU VLAST DRŽE NA SILI I SAMOVOLJI ! TAKVE SITUACIJE NAROD NAZIVA ZLO VRIJEME ! ZLO VRIJEME PROGONI NE SAMO LJUDE, VEĆ I LJUDSKU MISAO ..."

45
7
J JamaČevska__neregistrovani
24.01.2023. 04:12

Bravo Baroviću. Ovim biżama što su kidisali na nas, stalno treba zborit' što su i ko su i stalno ih podsjećati da su im ovi što su im miliji i od sebe samih tri vijeka (od pet) šetali opanke i dopuštali pravo prve bračne noći.

46
9
H Hunter6
24.01.2023. 02:21

Podanicki mentalitet koji se poistovjecuje sa bivsim turskim robljem! Gorski vuci prelaze u ovce!

42
7
l ljuma_neregistrovani
24.01.2023. 02:03

vazda, i ako sam ima kritike da zborim seljački od domaćeg naroda koji se stidio svog jezika ponosito sam čuvao autentičnu riječ od zaborava. U osnovnoj školi sam imao situaciju kad mi je nastavnica rekla da će me naučiti srpski jezik a ne taj što sam naučio po piperskim livadama, moj odgovor je bio ja zborim crnogorski i pišem crnogorski 92 godina

45
5
M MikaNikolina_neregistrovani
24.01.2023. 01:52

Naravno crnogorski!! Pricacu ga dok zivim i svuda! Podrska i respekt!!

47
5
o ovamijezemljadvorac_neregistrovani
24.01.2023. 01:17

misli piški i zbori crnogorski

22
8