Društvo

Reagovanje

Ministarstvo zdravlja tvrdi: Adriatic Properties opet obmanjuje javnost

Crnogorskoj javnosti danas je plasirana još jedna zlonamjerna igruba neistina. Naime, apsloutno je netačna izjava iz firme Petrosa Statisa, Adriatic Properties da nisu dobili dopis Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) u kojem je od njih zatraženo da dostave dokumentaciju koja je neophodna u cilju razmatranja navedene donacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja tvrdi: Adriatic Properties opet obmanjuje javnost Foto: Foto:Ministarstvo zdravlja
Portal AnalitikaIzvor

“Ponavljamo da se CInMED, 08. 02. 2021. godine, na zahtjev Ministarstva zdravlja, koji je upućen 03. 02. 2021. godine, zvaničnim dopisom (koji dostavljamo u prilogu) obratio firmi grčkog biznismena za dostavljanje tražene dokumentacije, kako bi obezbijedili sve uslove da vakcine protiv Covid 19 budu uvezene u našu zemlju, u skladu sa svim važećim međunarodnim propisima i protokolima u ovoj oblasti”, navodi se u reagovanju ministarstva. 

Inače, kako dodaju, da tvrdnja iz firme Adriatic Properties ne stoji potvrđuje i pisana komunikacija između pomenute kompanije i Ministarstva zdravlja Crne Gore, od 02.02.2021. godine, kada im je upućen dopis o namjeri da donira vakcine, na koji je Ministarstvo zdravlja odgovorilo već narednog dana (03.02.2021.godine).

“Toliko o istinitosti, ozbiljnosti i dobroj namjeri! Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja nastoje da svojim građanima obezbijede kvalitetne, pouzdane i bezbjedne vakcine, ali isključivo na zakonit način, u skladu sa važećim međunarodnim propisima i protokolima. Činjenica je da ne postoji ni jedna država u svijetu, pa ni u regionu i Evropi, koja je od neke privatne kompanije ili pojedinca nabavila vakcine protiv Covida. Svaka vakcina koja je kupljena i isporučena je došla ili od proizvođača ili od države donatora ili, što je najčešće slučaj, u saradnji ta dva entiteta sa državom koja potražuje vakcine. Isključivo na taj način će i Crna Gora dobiti vakcine. Dakle, svi ugovori o vakcinama potpisivani su na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom zemlje proizvođača”, stoji u reagovanju. 

Ponavljaju daje apsolutno netačno da je Vlada odbila bilo koju donaciju, pa ni vakcina koje su ponudili grčki biznismen Statis i ruski Oleg Deripaska.

“Samo smo se pozvali na proceduru koja se mora poštovati. Kao što smo u više navrata saopštili ni od firme Adriatic Propreties ni od Olega Deripaske nije stigla zvanična ponuda o donaciji, a zvaničnici iz Rusije, sa kojima smo se konsultovali, predočili su nam da bi takva donacija mogla da ugrozizvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine. Ovo je jedina i prava istina, sve ostalo su krajnje neutemeljene optužbe i pokušaji manipulisanja javnosti”, zaključuje se u reagovanju. 


Portal Analitika