Društvo

Ministarstvo: Uspostavljen onlajn registar državnih organa i institucija

Ministarstvo javne uprave (MJU) uspostavilo je Registar državnih organa i institucija

Ministarstvo: Uspostavljen onlajn registar državnih organa i institucija Foto: Vlada
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju je domen www.organi.gov.me, a uspostavljen je, kako su kazali iz MJU, u saradnji sa UNDP-om,u ostvarivanju strateškog cilja - organizacija i rad javne uprave u funkciji potreba građana, koji se temelji na funkcionalnoj javnoj upravi s efikasnim nadzorom nad njenim radom i punom transparentnošću, saopšteno je iz ovog resora.

„Registar koji čini sistematizovan pregled podataka svih organa i institucija na državnom nivou omogućava slobodan protok informacija između zainteresovanih strana i bolju komunikaciju i saradnju sa Evropskom unijom“, kazali su oni.

Podaci o osnivanju, organizaciji, statusu, nadležnosti organa i institucija na državnom treba da, prema njihovim riječima, budu dostupni svima, kako drugim organima i institucijama, tako i građanima, privrednom i civilnom sektoru, akademskoj zajednici i istraživačima.

„Savremena web aplikacija www.organi.gov.me nudi pregled svih organa i institucija, najvažnije podatke koji se pored adrese i kontakta odnose i na propis kojim je osnovan/a, akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, oblast rada, izvor finansiranja, nadzorni organ, status zaposlenih, nadležnost organa i institucija na državnom i lokalnom nivou“, kazali su iz MJU.

Kroz posebno dizajniran interfejs kreiran u skladu sa najnovijim trendovima u dizajnu sajtova državnih institucija u zavisnosti od potreba zainteresovane javnosti, mogu se, prema njihovim riječima, vršiti višestruke pretrage i filtriranje podataka na osnovu ključne riječi, vrste organa, nadležnosti i dr.

„Registar je publikovan na crnogorskom jeziku, a u narednom periodu biće vidljiv i na engleskom jeziku i prilagođen je osobama sa slabijim vidom. Takođe, sadrži interaktivnu mapu Crne Gore koja preko georeferenciranih organa i institucija nudi lokaciju do njih i dostupan je na svim platformama“, zaključuju iz MJU.

Portal Analitika