Abiznis

Ministarstvo saobraćaja: Teško da zajedno sa Srbijom možemo graditi autoput

Izvor

- Teško da sa Srbijom možemo zajedno pregovarati o izgradnji kompletnog autoputa Bar- Boljare, jer nemamo iste uslove. Što se tiče zainteresovanosti kineske Eksim banke da podrži gradnju i srpskog i crnogorskog autoputa, budžeti su razdvojeni i projekti se posmatraju odvojeno. Srbija je nedavno dobila 302 miliona dolara od vlade Azerbjedžana za izgradnju dionice Ljig- Požega i vjerovatno će se prvo ići sa gradnjom tog putnog pravca- objašnjeno je iz ministarstva.

Srpska vlada trenutno detaljno razmatra ponudu Kineza, za koju je inicijalno ocjenjeno da je prihvatljiva. Novi srpski ministar urbanizma Velimir Ilić najavio je da će autoput od Beograda do granice sa Crnom Gorom biti završen za četiri godine, a da će u suprotnom podnijeti ostavku. Vlada Crne Gore će se po povratku sa godišnjih odmora izjasniti o ponudi kineske firme CRBS za izgradnju dionice Smokovac- Mateševo- Kinezi su za gradnju punog profila autoputa ponudili znatno nižu cijenu od onih po kojima se trenutno grade evropske ceste, dok bi se finansijski aranžman sklopio sa kamatom od dva odsto, petnaestogodišnjim rokom otplate i grejs periodom od pet godina. To je praktično duplo manje od kamate Evropske investicione banke, koja iznosi 3,75 procenata.

China Road and contruction company je ranije dostavila ponudu za izgradnju dionice Smokovac- Mateševo, takođe uz finansijsku podršku Eksim banke, koja međutim za crnogorsku vladu nije bila prihvatljiva jer nije bila zasnovana na principima privatno- javnog partnerstva, najpoželjnijeg modela za izgradnju najskupljeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore.

Vlada Crne Gore je obezbjedila tehničku i ekspertsku pomoć Evropske investicione banke za gradnju autoputa. Konsultantska kuća Skot Vilson će uskoro Vladi dostaviti nekoliko varijanti gradnje autoputa, od kojih će izvršna vlast prihvatiti najoptimalniju i finansijski najmanje zahtjevnu, imajući u vidu budžetski deficit.

Portal Analitika