Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Ministarstvo prosvjete: Do razrješenja direktorice Ispitnog centra i Upravnog odbora došlo zbog neizvršavanja obaveza

"Niko nikome nije tražio da zažmuri niti na jedno, niti na oba oka"

Ministarstvo prosvjete: Do razrješenja direktorice Ispitnog centra i Upravnog odbora došlo zbog neizvršavanja obaveza

Do razrješenja dužnosti direktorice Ispitnog centra, raspuštanja Upravnog odbora Ispitnog centra i razrješenja dužnosti glavnog ocjenjivača, došlo je zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita, te neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Ministarstvo prosvjete: Do razrješenja direktorice Ispitnog centra i Upravnog odbora došlo zbog neizvršavanja obaveza Foto: Screenshoot
Portal AnalitikaIzvor

„Ispitni centar je javna ustanova koja je u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju nadležna za eksternu provjeru postignutog standarda znanja i vještina učenika. Dakle, priprema i organizacija polaganja eksternog ispita na završetku trećeg ciklusa osnovne škole, maturskog i stručnog ispita, u isključivoj su nadležnosti Ispitnog centra“, navode u saopštenju.

U organizaciji pojedinih ispita, dodaju, na završetku trećeg ciklusa osnovne škole i ispita na maturskom i stručnom ispitu, desili su se propusti koji su mogli uticati na regularnost ispita i koji su proizveli negativne reakcije učenika i njihovih roditelja. 

„Podsjetićemo da je ispit iz matematike za učenike devetog razreda osnovne škole prekinut jer je prije početka utvrđeno da su se zadaci sa testova pojavili na društvenim mrežama. Odgovornosti učenika nije moglo biti iz prostog razloga što su se zadaci pojavili u 10.45 časova kada testovi nisu bili dostupni učenicima. Na ispitima iz Crnogorskog - srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti i Engleskog jezika za učenike završnih razredagimnazija i stručnih škola rješenja zadataka su se u toku ispitapojavljivala na društvenim mrežama, iako su u učionicama sa najviše 15 učenika bila prisutna dva nastavnika koje određuje isključivo Ispitni centar. Da ne pominjemo slučaj talentovanih fizičara koji umalo nisu izostali sa prestižne smotre znanja u Tokiju, zbog propusta u Ispitnom centru čija je nadležnost, između ostalog, organizacija međunarodnih takmičenja, uz podsjećanje da sredstva u budžetu nisu planirana ni na vrijeme, ni u dovoljnom iznosu“, dodaju u saopštenju.

I tako, dalje navode, sve do najnovije situacije i prigovora velikog broja učenika na rezultate testa iz Crnogorskog - srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti kada je nemali broj našihsvršenih srednjoškolaca obaviješten da nije položio ispit “jer je prepisivao” i dobio nula poena. 

Valja, tvrde, još jednom naglasiti da je Ispitni centar odredio sve test administratore za sve škole na teritoriji Crne Gore, pa i ako je došlo do prepisivanja ili služenja nedozvoljenim sredstvima, ne može ni u tom dijelu sa sebe skinuti odgovornost.

„U cilju rješavanja ovog problema, Državna komisija za maturski i stručni ispit je preporučila Ispitnom centru da Komisija ponovo vrednuje testove učenika koji nisu položili test, što su predstavnici Ispitnog centra i prihvatili. Međutim, Komisijaza ocjenjivanje se obratila javnosti putem medija i saopštila da za učenike koji su, po njihovim tvrdnjama prepisivali i za šta navodno imaju dokaze, te da “nema osnova za ponovno pregledanje zadataka” već da za njih treba organizovati vanredni rok iako to nije u skladu sa propisima. Uz to, učenicimakoji su se obratili Ispitnom centru radi uvida u test nisu pokazani testovidrugih učenika s identičnim odgovorima, za koje se sumnja da su ih prepisivali, već samo redni brojevi zadataka koji su prepisani, odnosno identični sa zadacima drugih učenika. Na taj način Komisija nije uvjerila učenike i njihove roditelje u ispravnost odluke da u skladu sa članom 24 Pravilnika za gimnazije, odnosno članom 27 Pravilnika za stručne škole “učenik gubi pravo na polaganje ispita ako se nakon testa utvrdi da se služio nedozvoljenim sredstvima, da je prepisivao svoj zadatak ili svoj zadatak dao drugome”. I ovdje valja istaći da pravo da položi ispit gubi samo onaj učenikza kojegtest administrator i školski koordinator, na samom ispitu, utvrde da je prepisivao i služio se nedozvoljenim sredstvima što se moralo konstatovati u zapisniku, odnosno izvještaju o održanom ispitu. Državna maturska komisija ne traži za te učenike da se vrši ponovno vrednovanje, već samo za one učenike za koje se nakon održanog ispita sumnja da su prepisali zadatke i kojima je na osnovu toga dodijeljeno nula poena“, objašnjavaju iz Ministarstva prosvjete. 

Sve navedeno je, prema njihovim riječima, uticalo na kvalitet realizacije eksternih ispita kao jednog od najvažnijih mehanizama utvrđivanja kvaliteta obrazovanja i priprema učenika za nastavak obrazovanja.

„Iz tih razloga je predloženo razrješenje direktorice Ispitnog centra, raspuštanje Upravnog odbora i razrješavanje dužnosti glavnog ocjenjivača. Vjerujemo da nisuna ponos nikome očigledni propusti u organizaciji eksternih ispita i takmičenja učenika i da isti ne preporučuju dosadašnjeg direktora i članove Upravnog odborada dalje obavljaju iste poslove. Postavlja se pitanje zašto u interesu odbrane profesije nisu i sami preispitali svoju odgovornost. Vjerujemo da časna profesija prosvetnih radnika treba da se brani znanjem, profesionalizmom, korektnim odnosom i posvećenim radom.Ne želimo da vjerujemo da iza postupaka ocjenjivača i dosadašnjeg rukovodstva Ispitnog centra postoje politički motivi. Zbog toga je predloženo imenovanje vršioca dužnosti direktora i imenovanje Privremenog upravnog odbora kako bi se obezbijedilo izvršenje zaključaka Državne maturske komisije o ponovnom vrednovanju testova učenika koji nisu položili ispit iz Crnogorskog - srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti“, ističu iz ministarstva.

Tvrde da niko nikome nije tražio da zažmuri niti na jedno, niti na oba oka. 

„Nije bilo potrebe za tim. Naprotiv, trebalo je otvoriti “oba oka” u realizaciji samih ispita i raditi onako kako struka, propisi i zakon nalažu i pružiti nepobitne dokaze učenicima i roditeljima da to nije bio njihov samostalni rad. Ministarstvo prosvjete i Državna maturska komisija će uraditi sveda se ispoštuje odluka Vlade Crne Gore u cilju zaštite interesa učenika, nastavnika i škola. Konačno, Ministarstvo prosvjete neće tolerisati političke manipulacije koje dolaze od bilo koga već će uraditi sve da afirmiše nastavničku profesiju na principima znanja, rada i profesionalizma“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
T Tralala_neregistrovani
08.06.2023. 11:10

Ovo obrazloženje ne pije vodu. Zašto ih onda nijeste snimili već na samom početku kad su učene neregularnosti, nego sad??? Zato što su vas pitisli roditelji, gospodo i idete linijom manjeg otpora!

0
0
N Navedeno_neregistrovani
06.06.2023. 11:12

da je ispit Crnogorskog- srpskog, bosansko,i hrvatskog jezika je politički dogovor jer tog jezika pk Ustavu CG nema. Da je ovo yačno postoji odluka Ustavnog suda koji je ponistio ovu nqkaradnu odluku ali ga DPS nije sproveo i sada imamo u nastaku da DF i Demokrate ne postuju tu odluku Ustavnog suda a ona glasi da je Službeni jezik u CG je Crnogorski jezik i po tome je trebslo samo postupiti ali ne leži vraže...Ustab CG je narusen nepostovanjem odluka Ustavnog suda od Ministarstva prosvjete

6
0
r roki_dg55_neregistrovani
06.06.2023. 10:36

Kakav si ti četvrtan neznaveni, daleko bilo!

11
1
D DžomaDipl_neregistrovani
06.06.2023. 10:12

Svetosavac Vojinović izvršava naređenja sekte kojoj pripada. Njegov nominalni šef je za taj zadatak primio 21 milion a Vojinoviću je dovoljno da ga Joanikije II blagoteleći pogleda.

16
2
K Karadag
06.06.2023. 10:04

vojinovicu stidi se.

14
0
c ccgwww_neregistrovani
06.06.2023. 10:00

da ima drzave ti crkvenjace nebi ni bio tu dje jesi

15
1
P PODGORICANIN_neregistrovani
06.06.2023. 09:55

Izgleda davsvetosyvcima mnogo vaznije je da udovolje svojim glasacimabod postovanja zakona.

15
0
M Miho_neregistrovani
06.06.2023. 09:52

Gotov si Vojinovicu nećeš vise biti ništa sjedi kuci pa prepisuj

17
0