Društvo

Ministarstvo pravde Srbije dobilo zahtjev za izručenje Vukotića

Izvor

Zahtjev će, kako je saopšteno, u toku dana biti upućen na razmatranje nadležnom sudu u Novom Sadu, s obzirom na to da se protiv Vukotića u tom sudu vodi krivični postupak.

Crnogorski ministar pravde Duško Marković ranije danas potvrdio je da je zahtjev za izručenje Veselina Vukotića poslat Srbiji:

- Ja sam molbu za izručenje potpisao i ona je krenula prema Ministarstvu pravde. Od toga ne pravim nikakav spektakl – kazao je on, ali nije precizirao da li postoji mogućnost da Crna Gora ustupi taj predmet Srbiji.

Na novinarsko pitanje o tome, odgovorio je kratko: “O tom – potom“.

Upitan kada se može očekivati da Srbija izruči svoje državljane, koji su nakon potpisivanja sporazuma o izručenju, uhapšeni, Marković odgovara:

- Naši zahtjevi za izručenje su u proceduri srpskog pravosuđa, i mi smo strpljivi da ispoštujemo proceduru. Ovo nije stvar politike, niti stvar kampanje, već pitanje poštovanja procedura i zakona. Mislim da se srpsko pravosuđe veoma odgovorno odnosi prema našim zahtjevima i veoma brzo očekujem odgovore.

Marković kaže i da je do sada potpisao četiri odobrenja za izručenje, među kojima je i zahtjev za ekstradiciju Borisa Labana.

- To je jedan od pet zahtjeva koje nam je uputila Srbija. Bilo je još jedno odobrenje prema Hrvatskoj. Kao što vidite, mi se veoma odgovorno odnosimo prema međunarodnim obavezama.

Ministar je novinarima takođe kazao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom crnogorskog i srbijanskog ministarstva pravde.

Portal Analitika