Turizam

Ministarstvo podržava odluku Budve o manjem plaćanju komunalija

Izvor

U Ministarstvu naglašavaju da očekuju da će i ostale opštine krenuti tim putem.

-Opštine poreskim olakšicama i svojom poslovnom politikom mogu privući investitore zainteresovane za izgradnju hotela visokih kategorija (četiri i pet zvjezdica) čime bi se povećao broj visokokvalitetnih ležajeva u ponudi naše destinacije, ojačao imidž i privukli poznati lanci hotela- saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Vlada Crne Gore ja na sjednici od 29. septembra 2011. godine usvojila Prijedlog programa mjera za podsticanje izgradnje hotelskih kompleksa i privlačenje hotelskih investitora i poznatih svjetskih brendova.

Preporučeno je ubrzavanje aktivnosti na unaprijeđenju komunalne infrastrukture i izmjenama posebnih propisa za davanje saglasnosti na tehničku dokumentaciju, uvođenje maksimalne poreske stope na stanove za odmor, ukidanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za hotele sa pet zvijezdica i naknade za priključenje na komunalnu infrastrukturu, te lokalnim samoupravama preporučeno da hotelima sa četiri i pet zvjezdica, za koje bude izdata građevinska dozvola do 31. decembra 2012. godine, omoguće plaćanje komunalnih usluga po povoljnijim cijenama.

Ministarstvo podsjeća da je Vlada donijela i Odluku o utvrdjivanju prioritetnih turističkih lokaliteta, po kojoj je opštinama omogućeno da se za nepokretnosti u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost, a koje se nalaze u zoni prioritetnog turističkog lokaliteta jedinica lokalne samouprave, shodno Zakonu o porezu na nepokretnosti, utvrdi viša poreska stopa, kako bi postojeći vlasnici hotela koji nijesu u mogućnosti da ulažu dovoljno sredstava u podizanje kvaliteta svojih objekata, bili prinuđeni da iste prodaju investitorima koji će hotel nadograditi do nivoa četiri ili pet zvjezdica.

Portal Analitika