Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Ministarstvo: Neistiniti navodi da Ulcinj neće dobiti status grada, najglasniji oni koji imaju strah od suočavanja sa kvalitetom svog rada

Ministarstvo: Neistiniti navodi da Ulcinj neće dobiti status grada, najglasniji oni koji imaju strah od suočavanja sa kvalitetom svog rada

Iz Ministarstva javne uprave su saopštili da su neistiniti navodi da Ulcinj neće dobiti status grada.

Ministarstvo: Neistiniti navodi da Ulcinj neće dobiti status grada, najglasniji oni koji imaju strah od suočavanja sa kvalitetom svog rada Foto: Vlada
Portal AnalitikaIzvor


"Iako je to opšte poznata činjenica, dužni smo podsjetiti da zakoni proizvode pravno dejstvo ,,erga omnes” (prema svima)", kazali su iz Ministarstva javne uprave.

Na jugu će svi dobiti status grada osim Ulcinja, na sjeveru samo Pljevlja i Bijelo Polje
2
Na jugu će svi dobiti status grada osim Ulcinja, na sjeveru…
18.06.2024 19:14
Dukaj: Predlažem Čapuniju da pažljivije da pročita zakonski tekst koji se tiče uslova za dobijanje statusa grada
1
Dukaj: Predlažem Čapuniju da pažljivije da pročita zakonski…
22.06.2024 10:07


U tom smislu, oni navode da Zakon o lokalnoj samoupravi sistemski reguliše funkcionisanje svih 25 jednica lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Čapuni: Ulcinj je grad već vijekovima, nema tih formula i analiza koje mogu da mu taj status oduzmu
4
Čapuni: Ulcinj je grad već vijekovima, nema tih formula…
21.06.2024 14:45


"Zato je naslov teksta da je skovana formula da Ulcinj ne bude grad pretenciozan, senzacionalistički i neistini, saopštavaju iz MJU

„Nacrtom zakona povodom kojeg je u toku javna rasprava, predlaže se uvođenje gradova sa novim nadležnostima. Dakle, opštine ne dobijaju samo status grada, već sa statusom grada dobijaju i značajno širu nadležnost, ali i odgovornosti. To je razlog zbog kojeg su Nacrtom zakona predloženi adekvatni kriterijumi, a svakoj opštini koja ima više od 14.000 stanovnika ta mogućnost je otvorena uz ispunjavanje zakonskih kriterijuma“, saopšteno je iz Ministarstva.

U ovom momentu se, navode oni u saopštenju, ne može sa sigurnošću tvrditi koja će opština imati takav status, a Ministarstvo se ne bavi predviđanjima, niti navijanjem za jednu ili drugu opštinu, već procedurom donošenja savremenih i najboljih rješenja.

„Znači, od Ministarstva ne zavisi, već je to isključiva odgovornost onih koji rukovode opštinama“, kazali su iz MJU.

Iz medijskog konteksta koji smo registrovali, plašimo se, saopštavaju oni, da su najglasniji oni koji imaju strah od suočavanja sa kvalitetom svog rada, jer će status grada i nove nadležnosti dobiti one opštine koje zadovoljavaju demografski kriterijum i u kojima se odgovorno upravljalo.

„U pauzi od medijskog senzacionalizma i pritiska, sugerisaćemo da pažljivo pročitaju i izuče tekst Nacrta zakona, i da javni prostor koriste u argumentovanoj javnoj raspravi koju organizuje Ministarstvo. Podsjetićemo da do sada Opština Ulcinj, iako je bila pozvana, nije učestvovala u ovim procesima, još uvijek nije poslala nijednu sugestiju, kao i da nije dostavila podatke, kao ostale opštine, ni za potrebe izrade Analize funkcionisanja sistema lokalne samouprave, na osnovu čijih nalaza se i priprema Zakon o lokalnoj samoupravi“, kazali su oni.

Za razliku od g. Čapunija i njegovih istomišljenika, iz MJU ističu da ministar javne uprave Maraš Dukaj sa svojim timom otvara prilike za dobijanje statusa grada i novih nadležnosti svim jedinicama lokalne samouprave koje ispune uslove, u skladu sa najboljim praksama i evropskim standardima.

Portal Analitika