Kultura

Ministarstvo kulture o CNP: Smjena direktora zbog uslova za penziju

Smjena direktora u Crnogorskom narodnom pozorištu Marka Baćovića izazvala je oprečne reakcije kod zaposlenih u ovoj instituciji kulture. 

Ministarstvo kulture o CNP: Smjena direktora zbog uslova za penziju Foto: Portal Analitika
RTCGIzvor

U resornom ministarstvu ističu da je funkcija prestala isključivo u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o kulturi, jer je 28. februara 2023. godine navršio 66 godina života uz ostvarivanje preko 15 godina staža osiguranja, čime su se stekli uslovi za prestanak radnog odnosa po sili zakona.

"Ministarstvo kulture i medija u kontinuitetu i bezuslovno u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima preduzima mjere i radnje, kojima se obezbjeđuje zakonit rad ustanova, što potvrđuje i ovaj primjer. Članom 47 stav 1 Zakona o kulturi propisano je da direktora, poslovnog i umjetničkog direktora javne ustanove, čiji je osnivač država, imenuje Vlada, na predlog Ministarstva. Članom 25 stav 1 tačka 3 Zakona o kulturi propisano je da direktor ustanove može biti razriješen prije isteka mandata ako ispuni neki od uslova propisanih zakonom za prestanak radnog odnosa po sili zakona, dok je članom 163 stav 1 tačka 1 i članom 164 stav 1 tačka 1 Zakona o radu, propisano da po sili zakona radni odnos prestaje kad zaposleni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja", tvrde u u Ministarstvu.

Sindikat nacionalnog teatra tražio je da Ministarstvo i Vlada preispitaju odluku i spriječe, kako su naveli u otvorenom pismu upućenom nekoliko dana nakon razrješenja Baćovića, dalje narušavanje funkcionisanja i ugleda pozorišta.

Smatraju da je nedopustiv odnos nadležnog ministarstva prema instituciji, te da nije bilo ozbiljne evaluacije postignutih rezultata.

"Donose se ishitrene odluke koje se ne baziraju na kriterijumima struke i potrebama ustanova, i to na krajnje nestransparentan način. Naše reagovanje nije odbrana dosadašnjeg direktora, niti napad na nova imenovana lica, već apel struke i svih onih ljudi koji pozorište čine, da se ovako krupne odluke i rješenja moraju donositi u skladu sa najvišim profesionalnim kriterijumima, u odnosu na realne potrebe institucije i reference svakog potencijalnog upravnika pozorišta, kako poslovnog, tako i umjetničkog", naveli su u otvorenom pismu naveli koje je potpisao predsjednik Sindikata Mihailo Caušević.

Na žalost, dodaju, svjedočili su, u ne tako davnoj prošlosti, da je došlo do degradiranja i unižavanja institucije izborima direktora pozorišta koji nijesu zadovoljavali ni elementarne stručne i profesionalne reference

U Ministarstvu kulture ističu i da im se tokom Baćovićevog upravljanja nacionalnim pozorištem niko od zaposlenih nije obraćao da ukaže na eventualne zloupotrebe.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Marta_neregistrovani
28.05.2023. 16:32

Ministarka kulture nema reference ni vrtic da vodi sa grupom od 4-5 i to bi bilo preko njenih kapacitata. Braticka je zakljucala kulturu u CG a Vlaovicka je okrenula kljuc jos jednom i blokirala bravu.

6
0
A Au____neregistrovani
28.05.2023. 13:40

Manje Nusica u CNP sad hahahahaha

0
0
L Laufer_neregistrovani
28.05.2023. 12:03

Kad će Maša "ministarka" DOMA, zasluženo

6
0
M Martin_neregistrovani
28.05.2023. 10:29

Niko im se nije obraćao da ukaže na zloupotrebe?! Takva im je sva istina… Ali dokumentacija postoji i niko je neće moći ukloniti: za CNP, za Kinoteku, za Filmski centar.

1
1
g gogolj_neregistrovani
28.05.2023. 09:28

tek će izać sve na viđelo

6
1