Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Ministarstvo kulture i medija: Profesionalni i slobodni novinari čuvari demokratskog poretka i slobodnog društva

Ministarstvo kulture i medija: Profesionalni i slobodni novinari čuvari demokratskog poretka i slobodnog društva

Profesionalni i slobodni novinari su čuvari demokratskog poretka i slobodnog društva i ne postoji opravdanje da bilo ko bude izložen nasilju, poručili su iz Ministartsva kulture i medija, povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Ministarstvo kulture i medija: Profesionalni i slobodni novinari čuvari demokratskog poretka i slobodnog društva Foto: Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

„Napadima na novinare, ili, preciznije, napadima na istinu, želi se zaustaviti razvoj, nasiljem nametnuti haos, umjesto poretka, stabilnosti i prosperiteta“, kažu u saopštenju. 

Ministarstvo, dodaju, ulaže maksimalne napore u rješavanju problema koji postoje u oblasti medija.

„Prva Medijska strategija Crne Gore 2023-2027, čija priprema je pri kraju, u značajnom dijelu se bavi mjerama u oblasti bezbjednosti novinara, a predviđena je i snažnija podrška Komisiji za praćenje istraga napada na novinare, kako bi neriješeni slučajevi koji opterećuju, postali prošlost“, navode u saopštenju. 

Dodaju da su Vlada Crne Gore, resorno Ministarstvo i drugi nadležni organi u godišnjem izvještaju Evropske komisije dobili pozitivnu ocjenu kada je u pitanju pooštravanje kaznene politike povodom napada na novinare, što je dodatna obaveza da u tom pravcu usmjere svoj dalji rad.

„Crna Gora, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i država koja za svoj strateški cilj ima ulazak u porodicu razvijenih zapadnih demokratija, veoma je svjesna da je jedan od osnovnih preduslova da se to desi stvaranje i njegovanje ambijenta za istinsku slobodu izražavanja i slobodu medija“, zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika