Društvo

Ministarstvo javne uprave: Unaprjeđenje saradnje sa Institutom za javnu upravu Francuske

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Dragiša Janjušević, sastao se sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristijanom Timonijem i pomoćnikom direktora Direktorata za međunarodne odnose, Žulianom Teronom zamjenikom ambasadora, Johan Uhresom i savjetnicom za evropske integracije, Isabel Thomas Delić.

Ministarstvo javne uprave: Unaprjeđenje saradnje sa Institutom za javnu upravu Francuske Foto: Ministarstvo javne uprave
Portal AnalitikaIzvor

"Na sastanku su naglašeni dobri bilateralni odnosi između Crne Gore i Francuske, kao i saradnja u oblasti reformi javne uprave, decentralizacije i sajber bezbjednosti", saopšteno je iz Ministarstva javne uprave. 

Državni sekretar Janjušević je istakao da je iskustvo Francuske u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije od velikog značaja za Crnu Goru, pa je sagovornike upoznao sa aktivnostima i prioritetima Ministarstva javne uprave ka uspostavljanju moderne i efikasne javne uprave, kao i decentralizaciji lokalne samouprave.

„Cilj reformskih aktivnosti je stvaranje efikasne, servisno opredijeljene javne uprave na državnom i na lokalnom nivou. Samim tim od velikog značaja je saradnja sa Francuskom kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata u oblasti reforme javne uprave”, kazao je Janjušević.

Ambasador Timonije je kazao da su otvoreni za saradnju, a to dokazuje potpisivanje Pisma namjere o otvaranju Regionalnog centra za sajber bezbjednost u Crnoj Gori, kao i unapređenje saradnje u oblasti reforme javne uprave.

Pomoćnik direktora Teron je predstavio Nacionalni institut za javnu upravu INSP osnovan početkom 2022. godine, koji nastavlja misiju Francuske nacionalne škole za administraciju (ENA).

"Nacionalni institut za javne službe (INSP) je posvećen zapošljavanju, obukama i kontinuiranoj obuci najviših rukovodilaca i menadžera, kao i međunarodnim programima usavršavanja za državne službenike, najviših rukovodilaca i menadžera.

Teron je dodao da su zemlje Zapadnog Balkana u fokusu programa Nacionalnog instituta za javnu upravu, kroz jačanje međunarodne saradnje u oblasti javne uprave i mrežu obuka i projekata", navode u saopštenju. 

Na sastanku je, dodaju, bilo riječi o modalitetima unapređenja saradnje sa Institutom za javnu upravu INSP u oblasti reformi javne uprave, digitalizaciji i profesionalizacije javne uprave i snaženju administrativnih kapaciteta Crne Gore, prenošenjem znanja i vještina.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.