Region

Ministarka pravde Srbije: U Srebrenici nije bilo genocida

Ministarka pravde Srbije Maja Popović ocijenila je da se u Srebrenici nije desio genocid i da je namjera da se donošenjem Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995, stigmatizuje srpski narod i obilježi kao genocidan.

Ministarka pravde Srbije: U Srebrenici nije bilo genocida Foto: Ministarstvo pravde Srbije
Portal AnalitikaIzvor

"Kvalifikacija događaja koji su se dogodili u Srebrenici kao "genocida" je nedopustiva, netačna i pravno neprihvatljiva, posebno imajući u vidu da genocidna namjera nije postojala", ocijenila je Popović u autorskom tekstu u današnjoj "Politici".

Kako je navela, "najveći svjetski stručnjaci, kao što su Efraim Zurof i Jehuda Bauer, ovih dana su ukazali da genocidne namjere u Srebrenici nije bilo" i dodala: "u Srebrenici se dogodio zločin koji svi osuđuju i to niko ne negira".

Popović je navela da je "sporan i broj bošnjačkih žrtava u Srebrenici koji se navodi u Predlogu rezolucije, jer on nigdje do sada nije utvrđen", kao i da je to "pitanje procjene i velikih neslaganja u javnosti".

Popović je ukazala da "ova rezolucija ima za cilj da favorizuje priču o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba", kao i da su "posebno cinično što su među sponzorima rezolucije Njemačka i Ruanda".

Portal Analitika