Region

"Oni nijesu mnogo napredovali od prije 35 godina, a i tada smo ih pobijedili"

Ministar odbrane Hrvatske: Jača smo vojna sila od Srbije

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić je komentarisao namjeru Srbije da i oni kreću u kupovinu francuiskih aviona Rafal, rekavši kako je to njihovo pravo, ali kako nema trke u naoružanju te da je Hrvatska jača i kompaktnija oružana sila i članica NATO.

Ministar odbrane Hrvatske: Jača smo vojna sila od Srbije Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Portal AnalitikaIzvor

"Ne možemo govoriti ni o kakvoj trci u naoružanju u regiji jer Hrvatska je članica NATO, a Srbija nije i tu je kraj priče. Mogu se oni naoružavati koliko god hoće i to je njihovo pravo. Jača smo i kompaktnija oružana sila. Oni nijesu mnogo napredovali od prije 35 godina, a i tada, kada smo bili samoorganizovani, pobijedili smo ih. Jedino što mogu kazati jeste da im čestitam na njihovim Rafalima i da im želim sreću s njima", rekao je Anušić.

On je komentarisao i izjave predsjednika države Zorana Milanovića koji je kazao da je kupovinom borbenih aviona Rafal, Hrvatska nabavila samo jednu skupu cipelu a da druga nedostaje, odnosno da zemlja nema protivvazdušnu odbranu, dovoljno municije i još mnogo čega.

„Kupovina Rafala jeste najveća Hrvatska investicija u odbrambene snage od Domovinskog rata kojom ćemo postići to da ćemo imati najjače vazduhoplovstvo u regiji. E sada, kad govorimo o drugoj cipeli koju spominje predsjednik, naravno da ona ide s prvom. Radi se o protivvazdušnoj odbrani koja je u procesu nabavke. Radarski sistemi su u planu i proceduri nabavke", zaključio je Anušić.

Portal Analitika