Politika

"Ko se topi za slamku se hvata"

Milović: Razumijem Kovačevu nervozu, obećanja Do Kvonu ne mogu da ispune

Razumijemo nervozu bišeg ministra pravde Marka Kovača, jer neka obećanja koja su data Do Kvonu, sad na veliku nesreću i nervozu pojedinih ne mogu da se ispune. Nervoza raste jer su obećali Do Kvonu da neće biti izručen SAD. Sada nijesu u poziciji da odlučuju i da ispune dato obećanje pa raste nervoza, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

Milović: Razumijem Kovačevu nervozu, obećanja Do Kvonu ne mogu da ispune Foto: RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Napominje da je o ulozi Kovača u slučaju Do Kvon detaljno govorio u SDT na saslušanju. 

„Neki su prevarili Do Kvona. Obećali su mu da će, ako u spornom pismu poveže premijera Spajića i sebe, dobiti zaštitu, da neće biti izručen SAD, a možda ni Koreji. Sad su na muci i shvatamo zbog čega su usplahireni i čemu ovolika nervoza. Interesantna je i informacija da Do Kvonovi digitalni novčanici na blockchainu pokazuju da je milionska svota prebačena na druge digitalne novčanike. Na koje, utvrdiće istraga“, rekao je Kovač.

Kada je, dodaje on, riječ o žurbi da se izruči, „pravu prvenstva“ država koje ga traže i pozivanju na zakone i tu je, prema riječima Milovića, situacija prilično jasna.

„Ako izručenje istog lica traži više država zbog istog ili različitih krivičnih djela, prilikom odlučivanja o dozvoli izručenja uzeće se u obzir težina krivičnih djela, mjesto izvršenja, redosljed podnošenja zahtjeva, državljanstvo traženog lica, mogućnost daljeg izručenja drugoj državi, kao i druge okolnosti, piše u Članu 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, s čim je Kovač upoznat, iako se pravi nemušt, jer je ključno pitanje ovdje ko se plaši da Do Kvon ne propjeva. I na kraju, Ministarstvo pravde ne može da da netačne podatke, pogotovu kada je sve išlo preko Ministarstva vanjskih poslova, ali i to razumijem jer ko se topi za slamku se hvata“, zaključio je Milović.

Portal Analitika