Društvo

Milović: Katnića ljekari obilaze na svakih tri sata, odbio da ide u KCCG

Ministar pravde Andrej Milović kazao je danas, na Odboru za ljudska prava i slobo, da ljekari Kliničkog centra na svaka tri sata obilaze bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji se nalazi u pritvoru u Istražnom zatvoru u Spužu.

Milović: Katnića ljekari obilaze na svakih tri sata, odbio da ide u KCCG Foto: Schreenshot
Portal AnalitikaIzvor

"Od dana prijema u Istražni zatvor Podgorica odbija da uzima hranu, odnosno štrajkuje glađu (u svojoj izjavi je naveo da je štrajk glađu započeo 13. aprila). Svakodnevni pregledi zatvorskih ljekara (46) odbija redovnu antikoagulantnu terapiju. Redovni pregledi psihijatra (16). Upoznat je sa posljedicama koje po zdravije može uzrokovati štrajk glađu, potpisao izjavu. Upoznat sa Malteškom deklaracijom, potpisao izjavu", kazao je Milovović na Odboru. 

Podsjetio da da je Katnić 29. aprila u izjavi naveo da odbija preglede i sve zdravstvene intervencije.

"Dana 1. maja upućen u KCCG i pregledan od ljekara specialiste psihijatra, odbio internistički pregled, labaratorijsku dijagnostiku i hospitalno liječenje u KCCG. U izjavi od 6. maja izjavio da odbija liječenje u Kliničkom centru Crne Gore ali i u okviru Sektora za zdravstvenu zaštitu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija", kazao je Milović. 

Katnić je, navodi Milović, je izjavu 7. maja u šest časova i naveo da odbija da uzima vodu. 

"Od kog dana su, u cilju kontinuiranog praćenja zdravstvenog stanja pritvorenog Katnića uvedena 24-časovna dežurstva zatvorskih ljekara koji imenovanog obilaze na svakih tri sata. Takođe, imenovanog svakog dana pregleda ljekar psihijatar. Više puta odbio da bude upućen u KCCG - tri puta, potpisao izjavu", kazao je Milović. 

Saopštio je i da je Katnić smješten u jednokrevetnoj prostoriji površine osam kvadrata koja se nalazi pod video nadzorom. U okviru prostorije, kako je kazao Milović, postoji sanitari čvor i tuš.

"Imajući u vidu porast temperature, pritvorenom Katniću je ponuđeno i da u prostoriji bude ugrađen klima uređaj, što je on odbio", rekao je Milović.

Kazao je i da Katnić redovno ostvaruje posjete. 

"Viđene su i tri posjete predstavnika Zaštitinika ljudskih prava i sloboda, teposjeta vještaka medicinske struke dr Nemanje Radojevića. Članom 40 Pravilanika propisano je da izuzetno predsjednik suda koji je ovlasćen da vrši nadzor nad pritvorenim licima, može dozvoliti vanrednu posjetu, najvise jedanput mjeseno", objašnjava Milović. 

Po odobrenju predsjednika Viseg suda u Podgorici pritvoreni Katnić, kako je kazao Milović, ostvario je vanrednu posjetu dana 1. maja 2024. godine.

"Shodno citiranoj odredbi Pravilnika, a s obzirom na već jednu ostvarenu vanrednu posjetu u mjesecu maju, dana 14. maja nije odobreno da pritvorenog Katnića, po dozvoli predsjednika Višeg suda za vanrednu posjetu, posjeti Zlatko Vujović, predstavnik CEMI-ja. O svim okolnostima vezanim za stanje pritvorenog lica Katnića svakodnevno se obavještava predsjednik Višeg suda u Podgorici i nadležni sudija za istragu", naveo je Milović.

Portal Analitika