Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Milović: Cetinje je grad s najviše bezbjednosno interesantnih lica, stepen na koji udaraju je znak koliko se plaše od mene

"Optužuju me kao da sam Don Vito Korleone, ali nemaju dokaze"

Milović: Cetinje je grad s najviše bezbjednosno interesantnih lica, stepen na koji udaraju je znak koliko se plaše od mene

Evropski put nam zavisi od poglavlja 23, to je ono i što nam je premijer rekao i što su poruke iz EU. Radne grupe su podigle tempo rada. Moramo da usvojimo reformu strategije pravosuđa, radi se akcioni plan, kazao je ministar pravde Andrej Milović tokom radnog doručka s novinarima. 

Milović: Cetinje je grad s najviše bezbjednosno interesantnih lica, stepen na koji udaraju je znak koliko se plaše od mene Foto: PA
Zilha Kalač
Zilha KalačAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Milović je saopštio i da je formirana radna grupa za preseljenje SDT i SPO u staru zgradu vlade, gdje je planirano da bude smješten i budući Specijalni sud.

Kad je u pitanju takozvani 'pravosudni kvart', Milović je kazao da će na tom mjestu biti smještene gotovo sve pravosudne institucije.

„Jedino bi Vrhovni sud ostao na lokaciji na kojoj je sada. Ustavni sud bi trebao da ima poseban objekat i to bi po pravilu trebalo da bude u centralnoj urbanoj zoni“, naveo je Milović.

Kroz pet do 10 godina Crna Gora će dobiti reprezentativne institucije

Kako je istakao, kroz pet do 10 godina Crna Gora će dobiti reprezentativne institucije, bar što se građevina tiče. 

„U pravosuđu nema brzih rješenja“, naglasio je Milović.

Direktor direktorata za pravosuđe Momir Jauković kazao je da je strategija reforme pravosuđa dokument koji je započet u junu prošle godine.

„Pruža konkretnu viziju razvoja pravosuđa u naredne četiri godine. Zasnovana je na rezultatima nezavisne evaluacije koju smo uradili uz pomoć evropskih partnera“, kazao je Jauković.

Formirana RG za izmjene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću

Generalna direktorka Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo, Jelena Grdinić kazala je da rade na izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, Zakona o krivičnom postupku, kao i Zakona o sprečavanju korupcije.

„Sada se razmatraju komentari EK. Očekujemo da u kratkom roku vratimo odgovore, a što će dovesti do izmjena ovog zakonika. Takođe, formirana je radna grupa za izmjene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću“, navela je Grdinić.

Državni sekretar Aleksandar Bakrač kazao je da svakog dana imaju neku radnu grupu ili komisiju koja radi na izmjenama zakonskih rješenja. 

„Radimo na čitavoj grupi zakona, za koje se po sadržini može reci da su maltene novi, a to su KZ i ZKP. U okviru zakona o sudskom savjetu i sudijama biće implementirane i odredbe zakona o specijalnom sudu“, poručio je Bakrač.

Milović: Više nego jasno da me prate

Milović je istakao da je više nego jasno da ga prate. 

„Nije sporno, jer sam državni funckioner, ali je pitanje ko i kako eksploatiše te podatake. Moj šef obezbjeđenja najavio je gdje se krećem i da je slava u Beranama i da je ministar pravde jedan od gostiju. Ja od tada nisam dobio informaciju od službe da su bila neka određena lica, da su neka lica BIL i OKG - za to služi služba", kazao je Milović.

Kako ističe, ne brani se i ne opravdava, ali, kako kaže, ako ovo nije „dokaz trop sistema u kojem se nalazimo – ne znam što je“.

"Stepen na koji udaraju je znak koliko se plaše od mene"

„Priča koja mi se potura o privatnom životu je skandalozna. Moj savjet kao ministra pravde - slobodno se krećite, svako je danas BIL, ali to apriori ne znaci da je on kriminalac. Očekivao sam da će biti nelagodno na odboru, ja sam target jer sam pogodio u centar. Stepen na koji udaraju je znak koliko se plaše od mene“, ističe Milović.

Mogao bi, dodaje, da bude Dritan Abazović, izađe s podacima i napravi haos, ali ga je, kako kaže, Novović upozorio na početku Odbora da su podaci tajni. 

„Ako ja kao ministar pravde ne poštujem zakone, onda šta da očekujemo od drugih. Optužuju me kao da sam Don Vito Korleon, ali nemaju dokaze. Ja bar pokazujem poštovanje institucija sistema“, kaže Milović: 

Prema njegovim riječima, po statistici Cetinje je grad s najviše BI lica. 

„Ne smijem da govorim o tome za koga je predsjednik tražio moje mišljenje“

Na pitanje novinara ko je pop za kojeg je intervenisao predsjednik države Jakov Milatović i tražio pomilovanje, Milović je rekao da su to tajni podaci kojima on ne barata.

„Ne smijem da govorim o tome za koga je predsjednik tražio moje mišljenje. Ja sam to rekao kao o pojavi da neko ujutro govori o pravdi, a uveče se bavi kriminalnim aktivnostima“, kazao je Milović na radnom doručku s novinarima.

Kzao je i da njegov tim radi na tome da sazna, ko je dao dozvolu Šukoviću da iznosi podatke iz njegovog privatnog života.

"Moram da zaštitim ličnost i integritet", istakao je Milović.

"Advokati koji zastupaju OKG trvde da Skaj nije dokaz - situacija je čista"

Kad je u pitanju prva presuda donešena na osnovu Skaj prepiski, Milović je kazao da je - "vidno srećan".

"Advokati koji zastupaju OKG tvrde da Skaj nije dokaz. Situacija je čista. Ovo što se desilo sada je dobro i nadam se da će više instance presudu potvrditi", kazao je Milović.

"Bezbjednosno stanje u državi zabrinjavajuće"

Milović kaže i da je šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković razlog zbog kojeg je bivši premijer Dritan Abazović odbio da otvori dosijee ozloglašane Sedme uprave bivše Državne bezbjednosti.

Novinarima je nakon doručka kazao i da je bezbjednosno stanje u državi zabrinjavajuće.

"Ako ministra prate, čemu onda da se nada građanina"; kazao je Milović.

Portal Analitika