Politika

STRATEGIJA: Odborničkoj većini koja je pobijedila na lokalnim izborima se žuri da što prije preuzme vlast u Podgorici

Milatović traži od Abazovića da razriješi Ivana Vukovića?

Manevar da Vlada razriješi Vukovića, kroz vrlo upitnu zakonsku proceduru, smišljen je da bi se što prije preuzela lokalna vlast u glavnom gradu i da se ne bi čekalo da se riješe žalbe pred nefunkcionalnim Ustavnim sudom jer bi to značilo da Vuković obavlja funkciju gradonačelnika još najmanje šest mjeseci. Konačni rezultati izbora mogu biti proglašeni tek kada se Ustavni sud odredi o žalbama

Milatović traži od Abazovića da razriješi Ivana Vukovića? Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Nosilac liste Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović pozvao je juče Vladu Dritana Abazovića u tehničkom mandatu da razriješi Ivana Vukovića sa funkcije gradonačelnika Podgorice.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Milatović je za svoj naum pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi tražio i dobio podršku lidera tri liste Jelene Borovinić-Bojović, Danila Šaranovića i Luke Rakčevića, na sastanku koji je juče održan u sjedištu Nove u Podgorici.

TRGOVINA

Izvor Pobjede dodaje i da će Abazović biti ,,ohrabren“ da na sjednici Vlade donese tu odluku i zbog toga će Ura participirati u lokalnoj vlasti u Podgorici, iako im po rezultatima to ne pripada jer tri pokreta imaju većinu i bez njih.

Da će tražiti odluku Vlade, najavio je sam Milatović uoči sastanka nazivajući Vukovića ,,nezakonitim gradonačelnikom“.

''Iako je Upravni sud poništio odluku Skupštine Glavnog grada Podgorica kojom je početkom jula za gradonačelnika izabran Ivan Vuković iz DPS-a, potpredsjednik pomenute partije ne odustaje da neustavno i nezakonito sebi kupuje vrijeme, dok istovremeno poziva građane da brane njegovu i fotelju svog šefa'' kazao je Milatović.

Zato, kako je kazao, nadležni organi treba da reaguju i razvlaste ,,neustavnog i nezakonitog“ gradonačelnika Podgorice, dok se ne riješi planski izazvana kriza, „kako bi se već jednom stalo sa zloupotrebom resursa glavnog grada u korist jedne partije i uskog kruga ljudi oko nje“.

MANEVAR

Manevar da Vlada razriješi Vukovića, kroz vrlo upitnu zakonsku proceduru, smišljen je da bi se što prije preuzela lokalna vlast u glavnom gradu i da se ne bi čekalo da se riješe žalbe pred nefunkcionalnim Ustavnim sudom jer bi to značilo da Vuković obavlja funkciju gradonačelnika još najmanje šest mjeseci. Konačni rezultati izbora mogu biti proglašeni tek kada se Ustavni sud odredi o žalbama.

Milatović je optužio predsjednika Izborne komisije Glavnog grada Veselina Vukčevića, navodeći da je ,,umislio da je njegova volja jača od volje 62 odsto građana Podgorice koji su nedvosmisleno glasali za smjenu vlasti“.

Vukčević odbija da zakaže sjedniku OIK-a jer konačni rezultati mogu biti proglašeni tek nakon ustavnih žalbi. Sam DPS nije opstruirao izborni proces jer su njegovi predstavnici u OIK-u odbili prigovore.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsjedniku opštine prestaje mandat istekom vremena na koje je izabran, razrješenjem od strane skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona.

''Vlada može razriješiti predsjednika opštine ako predsjednik opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci, ne vrši poslove iz svoje nadležnosti. Smatra se da predsjednik opštine ne vrši poslove iz svoje nadležnosti ako ne obezbijedi izvršavanje zakona, drugih propisa i opštih akata i sprovođenje strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao i strateških dokumenata od državnog značaja, čime se onemogućava ostvarivanje prava i obaveza građana. U slučaju iz stava 1 ovog člana Vlada će upozoriti predsjednika opštine da u određenom roku preduzme mjere za vršenje poslova iz svoje nadležnosti i o tome obavijestiti skupštinu. Ako i nakon upozorenja predsjednik opštine ne obezbijedi vršenje poslova iz svoje nadležnosti, organ državne uprave nadležan za poslove lokalne samouprave zatražiće pisano izjašnjenje od predsjednika opštine. Predsjednik opštine je dužan da se izjasni u roku od osam dana od dana dostavljanja zahtjeva za izjašnjenje'' navodi se u tom pravnom aktu što znači da je zakonski upitan potencijalni postupak za razrješenje Vukovića.

,,Braniće izbornu volju svim dozvoljenim sredstvima“

Pokret „Evropa sad“, Demokratski front i koalicije „Idemo ljudi“ i „Može Podgorica“ usaglasili su naredne korake pravne procedure, koji će dovesti do utvrđivanja konačnih rezultata izbora i stvoriti pretpostavke za održavanje konstitutivne sjednice Skupštine Glavnog grada. U zajedničkom saopštenju tih političkih subjekata navodi se da su budući konstituenti vlasti u Podgorici razmotrili situaciju oko, kako su kazali, opstrukcije predsjednika Izborne komisije glavnog grada u vezi sa proglašenjem konačnih rezultata izbora. Poručili su da građani glavnog grada mogu očekivati da, nakon objave konačnih rezultata izbora, veoma brzo dođe do potpisivanja koalicionog sporazuma o funkcionisanju vlasti. Oni su rekli da nema sumnje da su blokada rada Ustavnog suda i posljednja dešavanja oko proglašenja konačnih rezultata kreacija gubitnika oktobarskih izbora, smišljena u partijskim kancelarijama Demokratske partije socijalista. – Budući konstituenti su usaglasili sve naredne korake pravne procedure, koji će dovesti do utvrđivanja konačnih rezultata izbora i stvoriti pretpostavke za održavanje konstitutivne sjednice Skupštine glavnog grada i preuzimanje potpune odgovornosti za upravljanje gradom - kaže se u saopštenju. Kako je saopšteno, konstituenti buduće vlasti su se dogovorili da će svim dozvoljenim sredstvima braniti izbornu volju građana Podgorice i na taj način stvoriti uslove da nova vlast profunkcioniše što prije u punom kapacitetu.
Portal Analitika

Komentari (20)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p partizanskiput_neregistrovani
08.11.2022. 10:13

NIJE OVO SERBIJA?!@ OVO NASA CG!MORATI CE'TE LOPOVI I PREVARANTI POSTOVATI USTAV I ZAKONE CG,PA CE'MO VIDJETI DJE CE'TE SE STANITI NIKOGOVICI I IZDAJNICI +LOPOVI!

8
0
M Mina_neregistrovani
08.11.2022. 10:03

Ja ne znam ni sto su se odrzavali izbori, mogao je to Abaz da uradi sam jer je on svecinjeci i svemoguci. Ooooo, oceli mu dolaziti kraj

7
0
M MučiTE_neregistrovani
08.11.2022. 09:49

MUČI TE FUKAREEE!!!

8
0
C Cetinjanka_neregistrovani
08.11.2022. 09:06

Da li je ovo moguće? I nije Vuković bitan, ni Milatović. Bitan je način...Bitan je Ustav...Bitan je zakon...Bitna je Crna Gora...

12
0
t takobiva_neregistrovani
08.11.2022. 08:57

@milica_neregistrovani Prvo šte će uradit je to što će u PG preduzeća uvalit na hiljda novih. Da ste imali mozga mogli ste to vi, ali gluma o eu kampanji u sred populizma pakla i predratne propagande je bila formula za uništenje. A onda će počet da maltretiraju sva preduzeća koja su po njima bila uz vlast, pa će se i ovi što pokušavaju da igraju na neutralnost i da su mirni počet vatat za glave. Itd. To će biti samo početak. Ali šta e tu je. Mišljenje je da ne treba predavat vlast pa neka dođu. Srušićemo sve izdajnike. Sami se pitamo.

13
0
i ideja_neregistrovani
08.11.2022. 08:54

Mora da je ovo ideja ovog "neobrijanog" Milovića? Ko je gospođa desna ruka Jadova na slici?

12
0
p propalitetimilatspajk_neregistrovani
08.11.2022. 08:31

Propalitet i uništeni snovi jer u svijetu obično provale umišljene a nedovoljmo razvijene i kompetentne kadrove tipa Milatović i Spajić, i onda su oni došli da prodaju priču g..om narodu i kao da nešto odlučuju. Neka čuvaju g..ee da ne dobiju po njima. Jer zaslužuju odavno ionako će jedan od njih u tvorza. A i drugi bi valjalo da se pripremi.

11
0
N Nency_neregistrovani
08.11.2022. 08:24

Nestrpljive klerofašističke siledžije!!!OLOŠ!!!BEZ SRAMA I OBRAZA! SLINAVI MILATOVIĆ TRAŽI OD MANIJAKALNOG "PREMIJERA"...STIĆI ĆE VAS PRAVDA,STOKUPLJEVINO!

10
0
g gaga_neregistrovani
08.11.2022. 08:09

Umni mutant (mislim na glas ,jer mu još mutira) traži od razriješenog premijera da razriješi g. Vukovica! Što ovi pametari smisle teško da može neko i sanjati!

10
0
V Vesna1956_neregistrovani
08.11.2022. 08:04

Djubre malo,opasno si zaigra,nece moci,.Ti i spaki,odgovaracete za nezakonito zaduzenje drzave i izdaju iste.Tvoja izjava ako pogine 10 CETI NJANA,nista strasno.POSTO SI TAKO JAK I HRABAR,IZADJI MI NA CRTU,DJUBRE IZDAJNICKO.

12
0
m milica_neregistrovani
08.11.2022. 07:11

Znaju apostoli da je I van radio predano i odgovorno i da je kasa Podgorice Puna, Hoće da se tajno i organizovano dokopaju novca pred parlamentarne izbore, a onda zbogom Crna Goro.Možda i Jeca zakuči neku silikonizaciju, tetovažu, liposukciju za muža....

39
1
l lila_neregistrovani
08.11.2022. 06:11

Mrrrs ..... sve ocete silom .... bojim se e cete dobiti bumerang nazad istom mjerom ili malo pojace... bando cet.....

45
2
J Jazavac_neregistrovani
08.11.2022. 06:10

Još malo da kivćete oko zgrade opštine i malo da uređujete zelenu površinu..

33
2
b bjeković_neregistrovani
08.11.2022. 06:00

Izabran je na4. g i protiv ustavno mu produžen mandat, izgubio na izborima i još bi da Vlada Podgoricom. Mnogo pa da mi je iz kuće.!

5
45
g gaga_neregistrovani
08.11.2022. 07:55

@bjeković_neregistrovani A otkad vi poštujete Ustav? Oprosti, viđesmo skoro u Skupštinu to poštovanje pravnog poretka!

19
0
S Suzanaa_neregistrovani
08.11.2022. 05:59

B A N D A C E T N I C K A

41
1
o otpad_neregistrovani
08.11.2022. 06:54

@Suzanaa_neregistrovani BANDITI SVETOSAVSKI,KLEROFAŠHISTI.U KUĆARU ,MRŠ

29
1