Politika

Predsjednik Crne Gore na Međunarodnoj konferenciji o ekonomiji i biznisu koju organizuje Ekonomski fakultet

Milatović: Sve vlade moraju da se fokusiraju na izazove crnogorske ekonomije

Staviću fokus na to da se sve vlade moraju dodatno staviti akcenat na izazove sa kojima se crnogorska ekonomija suočavala, a koji su postali očigledniji u toku kovid krize, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na prvoj Međunarodnoj konferenciji o ekonomiji i biznisu (MICEB) koju Ekonomski fakultet Univerizeta Crne Gore organizuje na temu Održivi razvoj - tranzicija ka zelenoj ekonomiji.

Milatović: Sve vlade moraju da se fokusiraju na izazove crnogorske ekonomije Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Rekao je da će danas imati šešir nekadašnjeg ministra ekonomskog razvoja.

"Čini mi se da je Crna Gora ipak danas, u odnosu na prije tri godine, jedno demokratskije društvo, slobodnije društvo i društvo koje ima bolje temelje ekonomskog razvoja - održivog, koji je inkluzivan, utemeljn na dobrom upravljanju, koji je zeleniji i negdje apsolutno bolje integrisan i sa zemljama Zapadnog Balkana i evropskog konitnenta", naveo je Milatović.

Poručio je da se posao mora raditi ubrzano.

"Moja očekivanja od naredne vlade nakon izbora su veliki. Mislim da su očekivanja svih građana velika, i trebalo bi da ostanu takva kako bi zajednički dodatno pritisli vladu koja bude izabrana", poručio je Milatović.

Ocijenio je da je za tri godine ostvaren potpuni oporavak BDP.

"Na kraju 2022. realni bdp je bio iznad onoga iz 2019. godine po podacima MONSTAT-a. to dovodi do zaključka da je naša ekonmomska aktivnost u potpunosti oporavljena", rekao je on.

Dodao je da je činjenica da je državni dug - u odnosu na BDP je smanjen.

"Na kraju 2019. godine državni dug - jedna od dva karakteristična parametra koja determinišu zdravlje javnih finansija, stanje državnog deficitia.. Državni dug na kraju 2019. godine, po podacima bio je na nivou 79 odsto BDP. Nakon promjene vlasti, stanje u javnim finansijama je bilo zaista katastrofalno. Tadašnja vlada je morala da se zaduži na međunarodnom tržištu kapitala", rekao je Milatović.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Andrew_neregistrovani
26.05.2023. 14:46

Zna li Jadov koje su fukcije i obaveze Presjednika Crne Gore? Ovu lekciju nije imao na Oxfordu.

0
0