Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Milatović: Postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine

Predsjednik CG razgovarao sa ambasadorima zemalja članica EU

Milatović: Postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom. 

Milatović: Postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Sastankom su predsjedavali ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i, u ime španskog predsjedavanja EU, ambasador Španije Raul Bartolomeo Molin.

Milatović je diplomate upoznao sa pozitivnim pomacima koje je naša zemlja napravila u prethodnom periodu.

„Crna Gora je dobila proevropsku Vladu, a postizanjem konsenzusa političkih subjekata, započet je proces imenovanja u pravosuđu, što je važan korak u oblasti vladavine prava“, kazao je Milatović.

On je istakao, da je potrebno zaokružiti proces imenovanja u pravosuđu u najskorijem roku, i nastaviti sa sprovođenjem važnih reformi u poglavljima 23 i 24.

Milatović je ukazao i na potrebu ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa, kao jednog od prioriteta novog saziva Parlamenta.

"On je dodao da bi, prateći započetu reformsku dinamiku, pozitivan signal bilo organizovanje međuvladine konferencije i usvajanje IBAR-a od strane EU u prvoj polovini naredne godine. Milatović je podsjetio da je Crna Gora najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i da uz nastavak reformi i ispunjavanje mjerila u procesu pridruživanja, postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine", navodi se u saopštenju. 

Predsjednik Crne Gore zahvalio je državama članicama Evropske unije što zagovaraju sistem evropskih integracija baziran na zaslugama, i zatražio dalju podršku evropskih partnera na evropskom putu Crne Gore.

Portal Analitika