Politika

"Pogotovo za države koje su najnaprednije u tom procesu"

Milatović: Novi datum proširenja EU pomalo obeshrabrujući

Novi datum koji se pominje u kontekstu proširenje Evropske unije (EU), 2030. godina, pomalo je obeshrabrujući, pogotovo za države koje su najnaprednije u tom procesu, ocijenio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Portal AnalitikaIzvor

On je, nakon sastanka sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom, kazao da je u prethodnom periodu falila snažnija komunikacija između Crne Gore i crnogorskih vlasti i glavnih gradova zemalja članica EU.

„Do sada je komunikacija uglavnom postojala između Crne Gore i Evropske komisije (EK), ali znate da je važna karika u procesu učlanjenja Crne Gore upravo ta podrška koju dobijamo od zemalja članica“, rekao je Milatović.

On je dodao da je upravo to cilj njegovih posjeta, da se ojača prisustvo i komunikacija između Crne Gore i zemalja članica.

Prema riječima Milatovića, Luksemburg, kao mala i zemlja po mnogo čemu slična Crnoj Gori, može da bude snažan glas podrške Crnoj Gori na daljem putu ka EU.

„Novi datum koji se spominje, 2030. godina, pomalo je obeshrabrujući, pogotovo za zemlje koje su najnaprednije u tom procesu, a ovdje, prije svega, mislim na Crnu Goru“, kazao je Milatović.

On je dodao da je upravo to poruka koju želi da prenese glavnim gradovima zemalja članica EU i EK – da je Crna Gora, u kontekstu procesa proširenja, najnaprednija u odnosu na sve zemlje.

„Da smo zemlja koja u potpunosti ima usaglašenu spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU, da smo u ekonomskom smislu najnapredniji, da nemamo otvorenih pitanja sa zemljama okruženja, da smo prošli tranziciju vlasti, zaokružili i na taj način utemeljili demokratski razvoj Crne Gore“, naveo je Milatović.

On je ponovio da smatra da učlanjenje Crne Gore u EU može biti dobar signal svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana i istočne Evrope da je proces proširenja i dalje živ.

„Jer, nekako se sada stiče utisak da je proces proširenja živ samo na određenim konferencijama i sastancima na visokom nivou. Tako da moramo da oživimo proces proširenja i upravo Crna Gora ima tu veliku istorijsku ulogu“, rekao je Milatović.

On je dodao da je njegov zadatak da tu poruku na što jednostavniji način prenese svim sagovornicima, i u Luksemburgu i širom EU.

Milatović je kazao da je na sastancima u Luksemburgu iskoristio priliku da pošalje snažnu poruku evropske Crne Gore, koja je u potpunosti spremna da bude naredna članica EU.

„Informisao sam sve sagovornike da Crna Gora u potpunosti dijeli spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU, da je u potpunosti zaokružila demokratski proces i da bi trebalo da bude naredna članica EU“, rekao je Milatović.

Betel je kazao da Milatović dijeli evropske vrijednosti, koje su danas izuzetno važne i za koje je veoma bitno boriti se.

On je rekao da je sa Milatovićem razgovarao o evropskoj budućnosti Crne Gore i ekonomskim vezama dvije države.

Betel je naveo da ne postoje prečice ka članstvu i da je posao EK da odlučuje da li je posao završen ili ne.

"Razgovarali smo o uslovima i svim pravilima, znamo kakva su pravila. Ne postoji specijalni, brzi voz u procedurama“, kazao je Betel.

On je dodao da mu je Milatović objasnio političku situaciju u Crnoj Gori.

„Moj cilj je bio da saslušam i vidim da li ima mogućnosti i kako „zaključana situacija može biti otključana“. Ali na EK je da odluči, a ne na individualnim članicama da postavljaju nova pravila", rekao je Betel.

Portal Analitika

Komentari (20)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Alo_neregistrovani
28.09.2023. 17:48

Covjek koji INSISTIRA na tome da zbcg tj. Cetnici udju u vladu CG, prica o ukljucenju u EU!? Ko je odje lud?

2
0
c ctcg_neregistrovani
28.09.2023. 16:26

Jadove jadni.

2
0
R Rade_neregistrovani
28.09.2023. 16:25

Lepo vam je Vučić rekao da nećete skoro u EU ...

1
1
R Reko_neregistrovani
28.09.2023. 17:52

@Rade_neregistrovani reko Vucic juce reko Vucic danas reko Vucic Vucic reko opet Vucic naredio Vucic kaže Vucic reko Blago se Srbima imaju jedan mozak centraliziran i spojen sa frekvencijom srpskog naroda Nemoras ništa misliti svojom glavom REKO VUCIC

2
0
P PGCG_37_neregistrovani
28.09.2023. 21:52

@Rade_neregistrovani A kao nismo znali to i bez Vučića? Smiješno. I Srbija će u EU. Isto kad i u Prizren otprilike. "Dogodine"...

0
0
B Brat_neregistrovani
28.09.2023. 16:12

Jadov veli da je novireceni datum obeshrabrujuci ali kada ga je cuo samo sto nije pao sa stolice i vrisnuo od srece...

5
0
R Rukfaš_neregistrovani
28.09.2023. 15:35

Ima jedno živo biće zove se miš puać. Liči li vam neko na njega?

7
0
t tukan_neregistrovani
28.09.2023. 15:22

Ne mlati gluposti, bas vas briga za EU, hocete novce, a njih nema vise iz EU, osim skupih kredita. Hrvatska lijepo vec 10 godina uziva EU fondove, napravila infrastrukturu, Peljeski most i sve je to krenulo napeijed nakon rata. Isla je i CG dobrim putem, do 30. avgusta 2020, taj datum bi se trebao slaviti kao "Dan Beznadja i Gluposti".

8
0
D DgraPG__neregistrovani
28.09.2023. 15:03

Fino je prije 20 godina na jednoj slavi rekao meni jedan čovjek, koji danas ima skoro 80 godina :" Ući ćemo u EU kad budeš imao 60 godina." Ja sam tad imao 20 godina. Sad 40. Izgleda da nije pričao napamet. One koji kopaju rupe po sudovima i litijaše niko ne želi u EU. Ispravno. I mene da pitaju iz EU da li da nas prime, ja bi rekao da ne zaslužujemo i da tamo ne pripadamo. Litijaši nek idu kod Putlera, a Ibro i BS i Djeljošaj kod Erdogana. Tu pripada Crna Gora. U EU nikako! I po YouTube-u su zapadnjaci u komentarima krenuli da budu otvoreno protiv našeg CG članstva u EU, jer vide šta se dešava kod nas. Nema kod njih ama baš nikakvu prednost CG, nego smo im isti kao Albanija, BiH, Srbija, Makedonija i svi ostali. Prije bi vidjeli Ukrajinu u EU sada nego bilo koju zemlju zapadnog Balkana. Ja kažem, potpuno ispravno. Svi naši vozovi su davno prošli. Čuješ EU članstvo 2030-a i to NAJRANIJE. Znači da je ta EU priča MRTVA, gotova.

8
1
K Komšo_neregistrovani
28.09.2023. 16:26

@DgraPG__neregistrovani U EU može samo kao turista ili fizikalac.

1
0
D DgraPG__neregistrovani
28.09.2023. 22:00

@Komšo_neregistrovani Ko? Turista je lijepo biti uvijek. Fizikalac ne baš. Može se na zapad i mimo EU. Moji rodjaci su decenijama u Švajcarskoj. Ona nije EU članica, niti planira da ikad bude. Puniji su mi para rodjaci, nego gradjani Evropske Unije. Pogotovo u odnosu na Hrvate i ostale siromašne članice EU. Mislim od Bugarske je i CG bogatija i po zaradama i drugim elementima, a u nekim kategorijama i od Rumunije, pa čak i Madjarske i Hrvatske. Recimo bogatstvo po odraslom stanovniku na Credit Suisse listi.

0
0
N Nency_neregistrovani
28.09.2023. 14:53

Ništa od tebe nije obeshrabrujuće,tetrijebu prodani!

8
0
D Daki_neregistrovani
28.09.2023. 14:44

Ti predvodiš kleronaciste ,ko bi tebe primio prevarantu , misliš da u EU žive ovce koje ne vide sta radis

9
0
R RIR_neregistrovani
28.09.2023. 14:28

...od kada je došao ništaroba "Podoljub" i njegovi apostoli unistise nam domovinu CG-To ovoga Preśednika ne brine ,što je bio dio tih svastočina NO što je rok za EU zemlje "obeshrabrujuci"! Ko ce da primi ovakvu CG od koje su oni isti napravili"sprženu zemlju"On stvarno misli da može svasta da prica ,da su oni donijeli demokratiju ,slobodu -SVAŠTA od nedoraslih osoba i neznavenih politicara ...

17
0
M Moka_neregistrovani
28.09.2023. 14:20

Sta sad Jakove? Obecao si do kraja tvog mandata bice CG u EU.

16
0
r roki_dg55_neregistrovani
28.09.2023. 14:19

Folirantu klasični, tiebe je to kao tobož zabrinulo a sve radiš i Boga moliš da CG ne uđe u EU!

15
0
p podgorica_neregistrovani
28.09.2023. 13:58

A tebe je to strasno pogodilo Ionako nisi za ulazak u EU samo prazna prica i obecanje Procitali su te

23
0
g gradjanska_drzava_neregistrovani
28.09.2023. 13:49

Sigurno je do DPS_a, mada iskreno mislim da je ovo samo gluma i zal sto nece CG postati clanica EU (kad vec hoce tamo da bude, a ne ruska guberinija sto bi ti radije), za vrijeme tvog predsjednickog mandata.

18
0
O Odluci_neregistrovani
28.09.2023. 13:48

Pa šta si mislio malo hoću u EU pa malo neću jer mi se dopala nova cura pa opet sad bi kod vas a neznam sa kim Pa tako u krug Probaj ponovo OB sad je vreme Srbija i Albanija se vole a mi da im budemo kumovi Ili se vise ne vole ? E moj Mile nije ti ovo pijaca da se pogadjas a slaviš august 20 kad su rekli baj baj EU

18
0