Region

Milanović: Ko prvi dođe sa 76 potpisa, taj će biti premijer

Predsjednik Hrvatske i kandidat Socijaldemokratske partije za premijera Zoran Milanović izjavio je danas da su u toku razgovori o sastavljanju parlamentarne većine i da svi koji u njima učestvuju moraju da vode računa o volji hrvatskih birača.

Milanović: Ko prvi dođe sa 76 potpisa, taj će biti premijer Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
AgencijeIzvor

"Stranke koje su čvrsto stale na stranu borbe protiv korupcije, koje ne žele Hrvatsku zarobljenu korupcijom, kriminalom i nejednakošću pred zakonom, dobile su dvije trećine vaših glasova. Vaši glasovi obavezuju. Imate pravo očekivati i tražiti od njih, kao i od svih nas koje ste izabrali, da se drže date riječi", napisao je Milanović na Fejsbuku u prvoj reakciji na rezultate parlamentranih izbora održanih u srijedu.

On je ocijenio da će bez toga Hrvatska prestati da bude demokratsko društvo, a politika će se svesti na trgovinu i na brigu samo o sopstvenim interesima.

"Hrvatski Ustav je jasan, mandat za sastavljanje nove vlade može da dobije samo osoba koja dokaže da uživa podršku 76 poslanika izabranih u Hrvatski sabor", naglasio je predsjednik koji daje mandate za sastav vlade.

Milanović je poručio da će se i u ovoj situaciji "do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava".

Najviše mandata osvojila je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), 61, što toj stranci daje najviše šanse da formira novu većinu, ali rezultati izbora sugerišu da će se voditi teški pregovori o tome.

SDP je drugoplasirana sa 42 mandata.

Analitičari smatraju da će buduća vlada najviše zavisiti od treće snage u zemlji, Domovinskog pokreta (DP), koji ima 14 mandata, a ne isključuje se mogućnost da se za stranka podijeli na pitanju postizborne koalicije. Ukazuje da su sve opcije moguće, pa i novi izbori.

Stranka Most sa 11 mandata ranije se izjasnila da ne želi s HDZ, a Možemo, koji je osvojio deset mandata, da neće u vladu sa strankama desnice.

Portal Analitika