Region/Svijet

Sud u Zagrebu

Milan Martić osuđen na sedam godina za granatiranje Karlovca

Nekadašnji predsjednik tzv. SAO Krajine Milan Martić u utorak je u odustvu pred zagrebačkim Županijskim sudom osuđen na sedam godina zatvora za granatiranje Karlovca u maju 1995. dok je general Milan Čeleketić za napade na taj grad, ali i Zagreb osuđen na 20 godina.

Milan Martić osuđen na sedam godina za granatiranje Karlovca Foto: Foto: FRED ERNST / POOL / AFP
N1Izvor

Optužnica protiv Martića i Čelektića u kojoj ih tužilaštvo tereti da su naredili i organizovali raketne napade, kao odmazdu za hrvatsku oslobodilačku akciju Bljesak, podignuta je još 2003.

S obzirom da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008. on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, a prema presudi moraju da plate i po 50.000 kuna troškova vještačenja.

Tokom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno ih je 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena materijalna šteta.

Županijsko državno tužilaštvo u februaru je izmijenilo optužnicu protiv Martića i Čeleketića pa je umjesto dosadašnjeg činjeničnog opisa o unutrašnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužilaštvo je tada pojasnilo, što je stav i Haškog suda, da oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. oktobra 1991. jer je nezavisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.

Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organizovanju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić nije mogao da prisustvuje suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija odbija da ga izruči.

Portal Analitika