Politika

“Smatramo da je pravno čistija opcija da Skupština sama sebi skrati mandat"

Mikić: Izbori jedini način da Crna Gora dobije političku stabilnost

Izbori su jedini način da Crna Gora dobije političku stabilnost koja je potrebna društvu, ocijenio je generalni sekretar Građanskog pokreta (GP) URA Zoran Mikić, dodajući da je pravno najbolje rješenje da Skupština sama sebi skrati mandat.

Mikić: Izbori jedini način da Crna Gora dobije političku stabilnost Foto: URA
Mina Izvor

Mikić je agenciji MINA rekao da se konstantno u medijima stvara atmosfera da sve zavisi samo od GP URA, a da činjenice govore da nije tako.

“Pravo pitanje jeste zašto subjekti koji u ovom sazivu parlamenta imaju najviše poslanika ni u jednom trenutku u prethodnim mjesecima nijesu pokrenuli inicijativu za skraćenje mandata Skupštini. To nijesu uradili jer nemaju političke hrabrosti za to, već pokušavaju da se sakriju iza URA-e”, rekao je Mikić.

On je kazao da je premijer Dritan Abazović nije imao bilo kakav formalni predlog da se izbori odlože.

Prema riječima Mikića, Abazović je iznio mišljenje da je pravno najčistija opcija da Ustavni sud zauzme stav o ukazu odlazećeg predsjednika, i da se taj ukaz stavi van snage kako bi se spriječilo da svaki naredni predsjednik države može bez valjanog razloga raspustiti Skupštinu.

“Smatramo da je pravno čistija opcija da Skupština sama sebi skrati mandat, ali je jasno da će izbora u Crnoj Gori biti vrlo brzo”, kazao je Mikić.

Govoreći o nastupu na parlamentarnim izborima, on je rekao da su Demokrate i URA postigle dogovor o stvaranju građanskog „anti-mafija“ bloka koji je otvoren za sve političke subjekte građanske i proevropske profilacije.

“Konačno odluku o tome kako će URA nastupiti na izborima donijeće Glavni odbor partije, koji je nadležan za donošenje odluka o koalicijama, kao i o tome koje partije će biti dio te koalicije”, kazao je Mikić.

On je poručio da URA neće dozvoliti da se u Crnoj Gori vrati jednopartijski sistem kakav je postojao u periodu vladavine Demokratske partije socijalista.

“Za buduće demokratske procese i izazove koji su pred nama nije dobro da se velika politička moć akumulira u jednoj političkoj partiji ili grupaciji. Imali smo priliku da vidimo, a i tek se otkriva do čega nas je takav politički sistem doveo kao društvo i državu”, rekao je Mikić.

Upitan zašto URA, nakon skoro tri godine u vlasti, ne izlazi samostalno na izbore, Mikić je rekao da odluku o tome donose organi partije.

On je naveo da je URA u oktobru prošle godine na većini lokalnih izbora išla samostalno, ili kao nosilac koalicionih lista.

“Na prethodnim lokalnim izborima, u oktobru 2022. godine, URA je udvostručila broj odborničkih mandata u odnosu na brojke iz 2018. godine, a prvi put imamo odbornike u Plavu, Rožajama, Kolašinu, Pljevljima i Plužinama”, rekao je Mikić.

Prema njegovim riječima, mnogo važnije od procenata koji su prolazni jesu programski sadržaji i ideje.

“Mi u URA-i smo posebno ponosni što je pobijedila naša politika pomirene, evropske i ekološke Crne Gore, i što naši napori u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, sa konačnim ciljem izgradnje stabilne pravne države, konačno daju konkretne rezultate”, kazao je Mikić.

Komentarišući to što prema istraživanjima URA ne bilježi značajaniji rast, Mikić je rekao da se, u prethodnih desetak godina, čsto svjedočilo da se istraživanja javnog mnjenja koja se pojavljuju u medijima ne poklope sa rezultatima izborima.

Kako je naveo, u posljednje dvije godine, pogotovo zbog rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, URA se nalazi pod konstantnim medijskim napadima dijela medija bliskih prethodnom režimu i određenim centrima moći.

“Siguran sam da će građani sada, kad se razbistri politička scena, znati da vrednuju ko se iskreno bori za njihove i državne interese, a ko svoju politiku temelji na populizmu i nerealnim obećanjima”, kazao je Mikić.

On je, odgovarajući na pitanje šta vidi kao najveći uspjeh vlada formiranih nakon 2020. godine, naveo to što je DPS u potpunosti poražen, što je, kako je naveo, dobro i za tu partiju pojedinačno, ali i za čitavo društvo u cjelini.

Govoreći o uspjesima Vlade, Mikić je izdvojio povećanje penzija i iznosa minimalne penzije zbog, kako je kazao, svih penzionera koji su godinama unazad zaboravljani od svih vladajućih struktura.

“Kompletna socijalna davanja u Crnoj Gori su povećana, a posebno treba istaći da, poslije više od decenije, sva djeca u Crnoj Gori primaju dječiji dodatak. U prethodna tri mjeseca imali smo višestruko povećanje zarada za zaposlene u policiji, prosvjeti i državnoj upravi”, rekao je Mikić.

On je dodao da je uspjeh i vraćanje pomorskog saobraćaja i Željezare Nikšić u državno vlasništvo, kao i otvaranje novih proizvodnih pogona – fabrike čipsa i fabrike za preradu voća i povrća u Tuzima, kao i fabrike za proizvodnju votke u Nikšiću.

“I ono što je možda i najznačanije, gotovo da nema mafije u zemlji koja nije napadnuta, od organizovanih kriminalih grupa, njihovih saučesnika u policiji, do građevinske i šumarske”, istakao je Mikić.

On je dodao da je, rješavanjem pitanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, stavljeno ad akta pitanje koje je više od deceniju izazivalo podjele u društvu.

Portal Analitika

Komentari (14)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Milos_neregistrovani
01.05.2023. 16:02

Sve cete vi mogucnosti iscrpljet samo da ostanete jos jedan dan, e nikad vi nebilo dosta nesoji jedni, da ste imali obraza i mrvu casti davno bi davno bi bila sastavljena nova vlada, nego ste se jako zalijepili za fotelje, ne moze vise, jedva cekam.

5
0
Y Yuga_neregistrovani
01.05.2023. 14:27

Mikiću ,političku stabilnost ćemo dobiti kada URA ode u prošlost.

12
1
A Andrew_neregistrovani
01.05.2023. 14:20

Skupstina ne postoji ona je raspustena , a ti si obicana fukara ista ka ti sef. MRS!!!!!!!

12
1
p podgorica_neregistrovani
01.05.2023. 13:53

Jel ovo onaj pregovarac za prodaju cigara

14
1
B Bizmark_neregistrovani
01.05.2023. 13:28

Mene zanima kako je Dritan dao dozvolu Katarcima da vade šljunak iz mora⁉️ Neće ura dati.

12
1
B Bubamara_neregistrovani
01.05.2023. 13:15

"Govoreći o uspjesima Vlade, Mikić je izdvojio povećanje penzija i iznosa minimalne penzije zbog, kako je kazao, svih penzionera koji su godinama unazad zaboravljani od svih vladajućih struktura." Svaka mu je tačna, kao ova. Neka pitaju penzionere koji su imali 26 centi veću penziju od minimalne, koliko im je povećanje, sram ih bilo. Još jedan u nizu predizbornih trikova. Cilj je da se dobije na vremenu i u dogovoru sa Milatovićem, odlože izbori kako bi se mogli na kraju sezone hvaliti uspjesima, sa kojima imaju veze koliko moja pokojna baba i obezbijediti vremenski prostor u kom bi Milatović pokušao da promijeni odluke "Evrope sad" i dodatno kompromituje Spajića. Sve ovo preko Abazovića i ANB-a, SNP-a i ostalih nadničara za funkcije. To je isključivi razlog zašto su Demokrate prihvatile URA-u u koaliciju i ako zanju da im to donosi negativne partijske poene. Niko nije kriv DPS-u i DF-u, što nijesu formirali prelaznu Vladu, koja bi pripremila izbore.

15
0
R Rikošet_neregistrovani
01.05.2023. 18:18

@Bubamara_neregistrovani Evo je i bubamara progledala.

1
7
B Bubamara_neregistrovani
01.05.2023. 18:47

@Rikošet_neregistrovani Bubamara je za razliku od tebe - "slijepca", uvijek gledala kako treba i uvijek baratala sa činjenicama. E sad, što ja nijesam vezan za niti jednu partiju, niti vođu i što mi nije problem da kritikujem negativno ma od koga dolazilo, odlika je samo slobodnog čovjeka, koji ne prihvata nepogrešiva božanstva kao većina od vas, koji navijački komentarišete. Konkretno, ja mislim da su za tebe tri prostoproširene rečenice velika enigma i da ne vidiš "dalje od nosa". Toliko, ostrčke od mene Rikošetu.

7
0
u ulica_neregistrovani
01.05.2023. 13:02

Skupstina je raspustena Ukazom Predsjednika Djukanovica. Ustavni sud se izjasnio. Svako dalje anti- drzavno i protivustavno cinjenje nelegitimne, bivse parlamentarne vecine je direktan atak na Drzavu Crnu Goru. Ako hocete da budete raspusteni i iscerani iz institucija sistema vaninstitucionalno, samo izvolite. Da li vi stvarno mislite da ce vam ovaj naum proci i da ce Crnogorci i dalje cutati?

12
1
D Daka_neregistrovani
01.05.2023. 13:02

Sjašite više ,ni cenzus ne mozete preći ,ne znam ni koga predstavljate?

13
0
R Rikošet_neregistrovani
01.05.2023. 13:30

@Daka_neregistrovani Neće da sjašu jer su zajašali ovaj bucko (koji je u Švajcarskoj pregovarao u ime brata Abaza sa švercerima cigareta) i šef mu šverc cigareta, droge, oružja iz Srbije, sirovina iz Rusije za Srbiju ...

11
0
D Dragan_neregistrovani
01.05.2023. 12:56

A sjašite vise!!!!!!

15
1
z zunzar_neregistrovani
01.05.2023. 12:35

bjese li ovaj sledeci posle Rada

18
0
C Cincgfol_neregistrovani
01.05.2023. 12:33

Ja sam mislio da si i ti kod Rada, kad ono, nakon nekoliko mjeseci cutanja, eto ti! Jao, nijesam ti se uzelio, ali bas!

19
0