Društvo

Mihailo: MCP ne nastavlja Crkvu koja je bila u doba Kraljevine

Izvor

U saopštenju objavljenom na sajtu Crnogorske pravoslavne crkve navodi se da je u crnogorskoj kraljevini postojala autokefalna CPC, a nju je, “kao što je opštepoznato, dekretom od 17.06. 1920. godine ukinuo regent Aleksandar Karadjordjević i prisajedinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pošto je prethodno nasilno likvidirao i pripojio crnogorsku državu Srbiji”

- Iz ove temeljne tragične činjenice proizilazi da je obnovljena CPC, upravo obnovljena zato što je ukinuta 1920. Ona nikada, nasuprot Amfilohijevim neistinama, sebe nije smatrala nasljednikom Crnogorske mitropolije iz doba kraljevine CG, odnosno nasljednikom Pravoslavne crkve jer je takve bez nacionalnog predznaka nikada nije postojalo u crnogorskoj državi, kako netačno tvrdi Amfilohije- stoji u saopštenju.Obnovljena CPC sebe od svoje obnove smatrala je i opravdano smatra onim što uistinu jeste – isključivim nasljednikom i baštinikom viševjekovne slobodarske, autokefalne CPC i njenih božjih hramova i imovine u CG .

Mitropolit Amfilohije, kako dalje stoju u saopštenju, Aleksandrov dekret naziva lažju i besmislicom u čemu ga demantuje „Glasanik”, službeni list Ujedinjene SPC, broj 1. (14) 2.1920. godine na čijoj strani 1. je objavljen ovaj regentski ukaz, a osim njega i sva istorija i dogadjaji i nakon ovog nasilničkog čina.

- Da nije bilo ovog regentovog ukaza i tragičnog čina okupacije i prisajedinjenja CG Srbiji i CPC i SPC, nikada Amfilohije ne bi bio srpski mitropolit SPC u CG, niti bi bio u mogućnosti da uzurpatorski položaj svoje nekanonske Srpske pravoslavne crkve u CG neistinito predstavlja legitimnim statusom i zakonitim vlasnikom vjekovne crnogorske crkvene imovine, saopštio je Mitroplit Mihailo.

Portal Analitika