Politika

MIDT: Birački spisak je najažurnija evidencija građana

Izvor

Ministarstvo je odbacilo optužbe poslanika Socijalističke narodne partije Velizara Kaluđerovića koji je izrazio sumnju u regularnost biračkih spiskova i zbog razlike upisanih birača i punoljetnih građana koja iznosi oko 40.000.

Podgoričkom listu je iz Ministarstva saopšteno da su kriterijumi za evidenciju stanovništva koji imaju biračko pravo različiti od statističkih kriterijuma za određivanje broja stanovnika na popisu.

U Ministarstvu ističu da je vođenje biračkog spiska nadležnost organa lokalne uprave, kao i da je za njegovu tačnost i ažurnost odgovoran predsjednik opštine.

- Birački spiskovi su jedna od najažurnijih evidencija, prije svega što pristup podacima imaju sve parlamentarne stranke i podnosioci potvrđene izborne liste, koji mogu trenutno reagovati ukoliko sumnjaju u tačnost i ažurnost - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su naveli i da ukoliko predstavnici SNP-a sumnjaju u ispravnost upisa u birački spisak, mogu reagovati kod organa nadležnih za njihovo vođenje u jedinicima lokalne samouprave i naglasili da građani mogu u svakom trenutku provjeriti biračko pravo na internet stranici www.biraci.me.

Portal Analitika