Sci/Tech

Microsoft investira dvije milijarde eura u španske ‘data’ centre

Američki digitalni div Microsoft najavio je da će uložiti gotovo dvije milijarde eura u podatkovne centre za aplikacije vještačke inteligencije u Španiji, uz planiranu infrastrukturu u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Microsoft investira dvije milijarde eura u španske ‘data’ centre Foto: Reuters/Ilustracija
AJBIzvor

Taj iznos, prema objavi španskog premijera Pedra Sančeza i direktora Microsofta Breda Smita, biće investiran u iduće dvije godine, javila je dpa.

Novac će biti upotrijebljen za proširenje infrastrukture za vještačku inteligenciju (AI) i računarstvo u "oblaku" (cloud), napisao je Smit na online platformi X, nekadašnjem Twitteru.

Smit je nedavno najavio da će Microsoft u iduće dvije godine uložiti gotovo 3,3 milijarde eura u proširenje kapaciteta podatkovnih centara za aplikacije za AI i za računarstvo u oblaku u Njemačkoj.

Najveća pojedinačna investicija u Microsoftovoj 40-godišnjoj istoriji uključuje i program obuke za vještačku inteligenciju, koji bi trebao privući do 1,2 miliona Njemaca.

Prošlog novembra Microsoft je obećao da će do 2026. uložiti 2,5 milijardi funti (2,9 milijardi eura) za razvoj vještačke inteligencije u Velikoj Britaniji. Mjesec ranije, Smit je najavio i pet milijardi australijskih dolara (tri milijarde eura) ulaganja u sektor vještačke inteligencije u Australiji, prenijela je Hina.

Portal Analitika