Nestabilno vrijeme i nakon vikenda, u popodnevnim satima pljuskovi praćeni grmljavinom

Micev: I narednih dana kiša, povremeno moguće jače vremenske nepogode

Sagovornik Analitike kaže da se, na bazi prognostičkog materijala Evropskog centra za prognozu i vrijeme, i od 5. juna produžava period promjenljivog i nestabilnog vremena, posebno u sjevernim oblastima

Micev: I narednih dana kiša, povremeno moguće jače vremenske nepogode Foto: RTCG
Biljana Roćen-Knežević
Biljana Roćen-KneževićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ni narednih dana, ali ni tokom vikenda, kako je za Portal Analitika kazao meteorolog Branko Micev, ne očekuje nas razvredravanje i prestanak kiše. 

“Naše područje i region pod uticajem su tople i nestabilne vazdušne mase, pa se iz dana u dan ponavljaju vremenske prilike sličnog karaktera. U prijepodnevim satima u centralnim i južnim oblastima narednih dana očekuje se nešto više sunčanog vremena. Sredinom dana i u popodnevnim satima dolaziće do pojačanog razvoja oblačnosti, sa uslovima za lokalno kratkotrajnu kišu, ponegdje i kraći pljuskovi sa grmljavinom”, kaže Micev. 

Više sunca na primorju

Na primorju će, kako pojašnjava Micev, biti više sunčanog vremena. 

“Ali i na primorju zbog formiranja oblaka u neposredom planinskom zaleđu u popodnevnim satima moguća je kratkotrajna pojava kiše sa grmljavinom. Temperatura vazduha narednih dana do kraja sedmice, do 4. juna, u najtoplijim oblastima biće od 28 do 30 stepeni”, kaže Micev. 

Naš sagovornik ističe da pomenute temperature za ovo doba godine nijesu iznenađenje. 

“Juče smo imali temeraturu 30 stepeni u regionu Herceg Novog, to su temperature koje su prilično uobičajene za ovo doba godine. U centralnim oblastima bila je oko dva stepena iznad prosjeka, dok je i na primorju malo više za ovo doba godine”, ističe Micev.

Na sjeveru Crne Gore, kako kaže sagovrnik Portala Analitika, svakodnevno, do kraja sedmice, biće promjenljivo do pretežno oblačno. 

“Biće povremenih perioda sunčanog vremena u prijepodnevnim satima, ali svakodnevno od sredine dana pa nadalje, u popodnevnim i večernjim satima, na sjeveru u pravcu centralnih planinskih oblasti kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Neće biti kišovito po 24 sata dnevno, nego od sredine dana razvoj oblaka i kiša, lokalno pljuskovi praćeni grmljavisnkim procesima”, pojašnjava Micev. 

On ističe i da su povremeno moguće jače vremenske nepogode. 

“Zbog jake termičke konvekcije, narednih dana, kao posljedica lokalno grmljavisnkih oblaka moguće lokalne, kratkotrajne vremenske nepogode, u smislu dejstva olujnog grmljavisnkog oblaka koji može da napravi kratkotrajno, na ograničnom prostoru olujne-vrtložne vjetrove, i može dovesti do pojave grada i kiše kratkotrajnog intenziteta”, pojašnjava Micev.

Vrijeme uobičajeno za ovo doba godine

Dodaje da su to uobičajene vremenske situacije za ovo doba godine. 

“Inače sa najvećom vjerovatnoćom na našem prostoru očekuju se ovakve pojave u drugoj polovini maja i u prvoj polovini juna. Ovo što se očekuje to je sasvim uobičajena pojava za naše poručje”, kaže Micev. 

Vremenske prilike bez padavina neće nas obradovati ni od početka naredne sedmice. 

“Na bazi prognostičkog materijala Evropskog centra za prognozu i vrijeme, i u narednom periodu, nakon vikenda, od ponedjeljka 5. juna, produžava se period promjenljivog i nestabilnog vremena, posebno u sjevernim oblastima. Na sjeveru i u pravcu centralnih oblasti svakodnevno biće nestabilne vremenske prilike”, kaže Micev. 

U južnim oblastima će, kako pojašnjava naš sagovornik, biti više sunčanog vremena i u pojednim danima u popodnevnim satima biće uslova za kratkorajnu kišu, sporadično. 

“Od ponedjeljka očekuje se blagi porast temperature vazduha, biće toplo i sparno vrijeme”, zaključio je Micev. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.