Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Mi možemo: Nastojaćemo da se u svim porama društvenog sistema implementiraju pravne tekovine EU iz oblasti rodne ravnopravnosti

Mi možemo: Nastojaćemo da se u svim porama društvenog sistema implementiraju pravne tekovine EU iz oblasti rodne ravnopravnosti

Budući da smo kao građanski pokret sa najvećom zastupljenošću žena u svojim redovima, a nakon izbora i kao bitan učesnik u vlasti nastojaćemo da se u svim porama društvenog sistema implementiraju pravne tekovine EU iz oblasti rodne ravnopravnosti, saopšteno je iz koalicije "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru", nakon okruglog stola na temu "ŽenEU-EU perspektiva iz ugla žena u Crnoj Gori"

Mi možemo: Nastojaćemo da se u svim porama društvenog sistema implementiraju pravne tekovine EU iz oblasti rodne ravnopravnosti Foto: Mi možemo
Portal AnalitikaIzvor

"Ističemo da je od krucijalnog značaja podrška koju je misija OEBS dala izradi postojeće Nacionalne strategije rodne ravnopravnosti 2021-2025, ali ona ne smije ostati mrtvo slovo na papiru, a mi puki zagovornici EU tekovina u ovoj oblasti već moramo djelovati kako bi ojačali ekonomsko osnaživanje žena u tri oblasti: žene na tržištu rada; žene preduzetnice; žene na selu", navode u saopštenju. 

To će, kako kažu, se postići dodjelom grantova organizacijama i mrežama civilnog društva koje se bave rodnom ravnopravnošću i osnaživanjem istih.

Ministarstvo evropskih poslova, poručuju, mora da uspostavi interne procedure za uvođenje rodnih aspekata, kako bi rodna ravnopravnost bila inkorporirana u ključna programska dokumenta i kako bi se identifikovali prioriteti u oblasti rodne ravnopravnosti i uskladili sa politikama EU u ovoj oblasti.

"Kao država kandidatkinja za članstvo u EU, Crna Gora mora slijediti postulate koji su postavljeni u zakonodavnim i strateškim dokumentima koje usvajaju Evropska komisija i njene institucije, a posebno sa osvrtom na Strategiju Evropske unije za rodnu ravnopravnost 2020-2025, koja je postavila sljedeće ciljeve: zaustavljanje širenja rodnih stereotipa, ukidanje razlika na osnovu pola na tržištu rada, postizanje jednakog učešća muškaraca i žena u različitim oblastima privrede, borba protiv razlika u primanjima i penzijama na osnovu pola, ukidanje razlika na temelju pola po pitanju brige i rada u kući i postizanje rodne ravnoteže u donošenju odluka i politici, kao i zaustavljanje rodno uslovljenog nasilja", navode iz koalicije "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru".

Crna Gora, poručuju, nije do sada imala priliku da na čelu države ima predsjednicu odnosno na čelu Vlade premijerku, takođe u ključnoj oblasti - bezbjednosti u plejadi ministara unutrašnjih poslova nikada nije bila žena na čelu tako važnog minstarstva, kao da je za žene uvijek bila rezervisana uloga koja joj je namjenjena kroz prizmu gledanja muškaraca.

"Pomak se mora napraviti, u skladu sa EU politikama u svim oblastima, insistiranjem na transparentnosti zarada, prevenciji sajber nasilja nad ženama koje je prisutno na društvenim mrezama, prisutnosti žena u korporativnim odnosno upravnim odborima na bazi potpunog reciprociteta sa zastupljenošću muškaraca", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.