Kultura

MFF: Pavel Lungin otvorio 26. Filmski festival u Herceg Novom

Izvor

Ističući da dodatni podstrek događaju daju mladi stvaraoci koji će biti predstavljeni na festivalu, a ujedno garantuju budućnost crnogorske kinematografije, Lungin je svoj govo zaključio riječima:

- Crnu Goru osjećam kao svoj drugi dom.

I prvi čovjek Opštine Herceg Novi, Dejan Mandić, kazao je da festival svake godine dobija na značaju. Tim prije jer ga je Ministarstvo kulture prije četiri godine proglasilo kulturnom manifestacijom od državnog zanačaja.

Prvo festivalsko veče na Kanli kulu je vratilo, prije svega, ljubitelje sedme umjetnosti, kao i sineaste, a osim Lungina i Mandića, u publici su od zvanica bili još ministar kulture Branislav Mićunović, ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović i ambasador Austrije Martin Pamer.

Nakon zvaničnog dijela, gledaoci su mogili da uživaju u projekciji filma „Ljubav“ čuvenog reditelja Mihaela Hanekena.

Skromnoj ceremoniji otvaranja festivala prethodio je susret Mićunovića i Lungina. Kako je izjavio crnogorski ministar kulture, sa poznatim rediteljem je dogovorena saradnja između MFF-a i Festivala Tarkovski, na čijem je čelu Lungin.

S druge strane, ruski reditelj je pohvalio napore Ministarstva kulture da u kriznim vremenima podrži razvoj crnogorske kinematografije.

Festival će večeras biti nastavljem takmičarskim programima na čak tri scene: Kanli kuli, trgu Belavista i amfiteatru Hercegnovskog pozorišta. Riječ je o ostvarenjima „Iza brda“ rumunskog reditelja Kristijana Mungua i „Klip“ mlade beogradske rediteljke Maje Miloš, koji će od 20 časova biti prikazani na Kanli kuli. Na trgu Belavista od 22 časa počinej projekcija pet filmova selekcije dokumentarnog filma, dok će u istom terminu u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta početi prikazivanje šest kratkih studentskih filmova.

Zbog velikog interesovanja, Hanekenova „Ljubav“ biće i večeras prikazana na tvrđavi Forte mare, umjesto najavljenog srpskog hita „Parada“, a na istom mjestu će od 23 i 30 biti prikazani i „Zaboravljeni“ Darka Bajića.

Portal Analitika