Abiznis

"Banka od nezavisnosti kroz investicije uložila milijardu eura"

MF: EIB nastavlja da bude strateški partner Crne Gore

„Evropska investiciona banka (EIB) nastavlja da bude strateški partner Crne Gore“ poručeno je na današnjem sastanku ministra finansija, Novice Vukovića i delegacije te institucije,na čelu sasa potpredsjednikom Kirjakosom Kakurisom.

MF: EIB nastavlja da bude strateški partner Crne Gore Foto: MF
Portal AnalitikaIzvor

Kakuris saopštio je da jeu planu EIB-a što skorije otvaranje kancelarije u Crnoj Gori, kao i nastavak finansiranja započetih projekata i iniciranje novih, sa akcentom na „zelene investicije“.

„U razgovoru tima ministra Vukovića sa predstavnicima finansijske institucije Evropske unije, akcentovani su ključni projekti, kao što je projekat namijenjen obrazovanju, ali i planirani kreditni aranžamani za potrebe željezničke infrastrukture Crne Gore, u kojima će, EIB učestvovatiiznosom do 50% od ukupno procjenjene vrijednosti investicije“, kazali su iz Ministarstva finansija.

Čelnici EIB-a podsjetili su da je, od nezavisnosti Crne Gore, ova banka uložila 1 milijardu eura kroz investicije i da će Crna Gora, bez obzira na njenu veličinu i visinu BDP-a, nastaviti da bude strateški prioritet ove finansijske institucije. Poruka sa današnjeg sastanka je i da će EIB nastojati da proširi finansijsku i stručnu podršku, naročito kroz novi razvojni ogranak, EIB Global, prioritetno podržavajući aktivnosti iz „zelene agende“ i druge strateške investicije na putu pristupanja EU .

“Vuković kazao je da suprojekti koji su u fokosu EIB-a planirani i budžetom za 2024. godinu, te da će u koordinaciji sa drugim Vladinim resorima, doprinijeti što skorijoj realizaciji istih. 

Vuković, zahvalio je na kontinuiranoj podršci,poručivši daće crnogorska ekonomija nastaviti daraste i razvija se.Istovremeno, kako je naglasio,Crna Gora snažnije će stremiti, dostizanju ključnog spoljnopolitičkog cilja- punopravnog članstva u Evropskoj uniji”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Portal Analitika