TV / Film

Kiss the Future: Met Dejmon i Ben Aflek producirali film o bendu U2 u Sarajevu

Vodeće ime irske grupe U2 Bono Voks objavio je memoare Surrender: 40 Songs, One Story i trenutno je na solo turneji. 

Kiss the Future: Met Dejmon i Ben Aflek producirali film o bendu U2 u Sarajevu Foto: EPA
AJBIzvor

U intervjuu za njemačku publikaciju Welt, dugogodišnji frontmen U2 otkrio je da su Ben Aflek i Met Dejmon producirali novi dokumentarac o učešću benda u bosanskohercegovačkom ratu pod nazivom "Kiss the Future".

Film će pokriti satelitski nastup grupe U2 1993. godine u Sarajevu, tokom najmračnijih dana rata u Bosni i Hercegovini, te koncert uživo 1997. godine, nakon završetka rata, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Vašingtona.

Solidarnost s potlačenim i žrtvama nasilja

Objasnio je da je ideja za dokumentarac proizašla iz putovanja u Kijev, kako bi podržao ratne napore Ukrajine protiv Rusije.

“U tekstovima U2 uvijek nas je okupirala ta tema, da se solidarizujemo s ljudima koji su potlačeni, koji su žrtve nasilja”, rekao je Bono.

“Kada smo Edge i ja krenuli vozom za Kijev, isprva nisam razmišljao o Sarajevu. Ali, postupno su se sjećanja na to vratila u život. Met Dejmon i Ben Aflek sada su producirali dokumentarac na tu temu, koji, kao i vi, povezuje napade u Sarajevu s onima u Kijevu. Film se zove "Kiss the Future", reditelj je rođeni Sloven, Nenad Cicin-Sain, poznat po filmovima "The Time Being" i "Untitled Sailing Project”.

Bono kaže da dvosatni film prikazuje ljude koji su nekoliko godina morali živjeti s granatiranjem Sarajeva.

‘Kijev čeka ono što su preživjele Sarajlije’

“Takođe će biti prikazani isječci s našeg kasnijeg koncerta. Nedavno sam gledao film s mojim sinom Džonom. Rekao mi je: ‘Cijeli život si se stavljao u tako teške situacije, zar ne?'“

Bono je izjavio da je njegova ambicija ovim filmom pružiti nadu Ukrajincima u ratu i kasnije u procesu obnove države nakon završetka sukoba.

Poruka filma je da “ono što su morali preživjeti Sarajlije tek počinje za stanovnike Kijeva”.

“Inspirativno je vidjeti da u Ukrajini postoji vojska od 60 miiliona ljudi, cijelo stanovništvo je dio nje. Jer, svi znaju vrijednost slobode, jer svi brane slobodu. To je najherojskija borba ikada”, kazao je Bono.

Portal Analitika