Svijet

Merkel: U prva tri mjeseca vakcinisaćemo 10 miliona ljudi

Njemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je danas na kritike upućene vladi povodom organizovanja masovne vakcinacije i najavila da će u prva tri mjeseca ove godine u Njemačkoj biti vakcinisano 10 miliona ljudi.

Merkel: U prva tri mjeseca vakcinisaćemo 10 miliona ljudi Foto: Tanjug/AP
TanjugIzvor

I zvanični Berlin, i EU su na meti kritika u kojima se tvrdi da se imunizacija odvija brže u Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD.

"Možete da kažete da ćemo u prva tri mjeseca vakcinisati 10 miliona građana, ali i da ćemo vakcinisati 'samo 10 miliona'. U oba slučaja mi ćemo postići taj cilj", rekla je Merkelova u intervjuu za TV ARD, prenosi Rojters.

Njemačka ima oko 83 miliona stanovnika, a istraživanja pokazuju da su građani u nekoliko zemalja članica EU, među kojima su Njemačka i Francuska, manje skloni da se vakcinišu nego Britanci, ali Merkelova je istakla da će i u najpesimističnijim projekcijama i bez odobrenja za još neke vakcine, do kraja ljeta biti vakcinisani svi odrasli Nijemci.

"Razgovarala sam sa predsjednikom Rusije i danas smo vidjeli neke dobre podatke i o ruskoj vakcini", dodala je njemačka kancelarka.

Portal Analitika