Abiznis

Meksiko: G20 o povećanju sredstava MMF-u

Izvor

Evropska unija (EU) će na samitu pokušati da dobije podršku za dodatno uvećanje interventnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 500 milijardi dolara, prenosi RTS.

Glavni cilj tog novca bilo bi spriječavanje napada panike na tržištima, kao i uticaja krize u eurozoni na druge države. Međutim, određeni broj zemalja, pogotovo Sjedinjene Američke Države (SAD), protive se dodatnim davanjima za MMF.

Članice G20 će, kako je najavljeno, na skupu raspravljati i o načinima za izlazak iz krize i uspostavljanju jačeg finansijskog sistema, kao i ekonomskim reformama.

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Anhel Gurija pozvao je članice G20 da sprovedu privredne reforme, i naglasio da bi efikasne mjere mogle da podstaknu rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u zemljama pogođenima krizom.

Prije početka skupa G20, američki ministar finansija Timoti Gajtner je saopštio da Evropa mora da izgradi "uvjerljiv" zaštitni zid da zadrži finansijsku krizu, prije nego što SAD i druge zemlje pristanu da povećaju sredstva MMF-a. Gajtner je rekao da je Evropi potreban zaštitni zid koji je "veći od ovog koji imaju danas". Foto: Sajt MMF-a

Portal Analitika