Svijet

Medvedev: Rusija vodi svetu bitku protiv Sotone

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev danas je ruski rat u Ukrajini opisao kao sveti sukob sa Sotonom, upozoravajući da bi Moskva mogla da pošalje sve svoje neprijatelje u “vječnu vatru gehene”.

Medvedev: Rusija vodi svetu bitku protiv Sotone Foto: EPA-EFE
Klix.baIzvor

U ruskoj invaziji na Ukrajinu ubijene su desetine hiljada ljudi i pokrenuta je najveća konfrontacija sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. kada su hladnoratovske velesile bile najbliže nuklearnom ratu.

Medvedev, koji se svojevremeno predstavljao kao liberalni modernizator kao predsjednik od 2008. do 2012, rekao je da se Moskva bori protiv “ludih nacističkih zavisnika o drogama” u Ukrajini koje podupiru zapadnjaci kojima, kako je rekao, “teče slina niz bradu od degeneracije”.

Ukrajina i Zapad u više navrata su odbacili tvrdnje predsjednika Vladimira Putina da Ukrajinu vode fašisti koji su progonili one koji govore ruski. Umjesto toga, oni su rat opisali kao brutalno otimanje zemlje.

U poruci povodom Dana nacionalnog jedinstva Rusije, Medvedev je rekao da je zadatak domovine “zaustaviti vrhovnog vladara pakla, koje god ime koristio – Sotonu, Lucifera ili Iblisa”.

Medvedev, sada zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da Rusija ima različita oružja, uključujući sposobnost da “sve neprijatelje pošalje u vatrenu gehenu”, koristeći hebrejski izraz koji se prevodi kao pakao.

Otkako je rat počeo, retorika Medvedeva postaje sve žešća. Sotonino oružje, rekao je Medvedev, bile su “zamršene laži”.

“A naše oružje je istina. Zato je naša stvar prava. Zato će pobjeda biti naša! Sretni blagdani!”, zaključio je Medvedev

Portal Analitika