Zanimljivosti

Međunarodni tim astronoma: Otkriven novi, potencijalno opasni asteroid

Međunarodni tim astronoma juče je objavio otkriće velikog asteroida čija orbita siječe orbitu Zemlje, stvarajući šanse daleko u budućnosti, iako male, za katastrofalni sudar.

Međunarodni tim astronoma: Otkriven novi, potencijalno opasni asteroid Foto: Ilustracija
HinaIzvor

Asteroid širok 1,5 kilometara, nazvan 2022 AP7, otkriven je u području u kojem je jako teško uočiti objekte zbog sunčeve svjetlosti.

Pronađen je zajedno s druga dva asteroida bliska Zemlji pomoću visokotehnološkog instrumenta na teleskopu Victor M. Blanco u Čileu koji je izvorno razvijen za proučavanje tamne materije.

Potencijalno opasan

“2022 AP7 presijeca Zemljinu orbitu, što ga čini potencijalno opasnim asteroidom, ali trenutno nema putanju koja bi dovela do sudara sa Zemljom”, rekao je čelnik tima koji je otkrio asteroid, astronom Scott Sheppard iz Institut za znanost Carnegie.

Potencijalna prijetnja proizlazi iz činjenice da će se, kao i kod svakog drugog objekta u orbiti, njegova putanja polako mijenjati zbog bezbrojnih gravitacijskih sila, posebno planeta.

Stoga je teško iznositi dugoročne prognoze.

Novootkriveni asteroid je “najveći objekt potencijalno opasan za Zemlju koji je otkriven u posljednjih osam godina”, objavio je NOIRLab, istraživačka grupa koju financira SAD i koja upravlja s više zvjezdarnica.

Po trenutnoj orbiti rizik je mali, ali u slučaju sudara, asteroid te veličine “imao bi razoran uticaj na život kakav poznajemo”, rekao je Sheppard.

Objasnio je da bi prašina izbačena u vazduh imala veliki učinak hlađenja, izazivajući “masovno izumiranje kakvo nije viđeno na Zemlji milijunima godina”.

Rezultati njegovog tima objavljeni su u naučnom časopisu The Astronomical Journal. Druga dva asteroida ne predstavljaju opasnost za Zemlju, ali jedan je asteroid najbliži Suncu ikada pronađen.

Nijedan nije prijetnja u narednih 100 godina

Oko 30.000 asteroida svih veličina – uključujući više od 850 širih od jednog kilometra – utvrđeno je u blizini Zemlje, što im je priskrbilo oznaku “Near Earth Objects” (NEO).

Nijedan od njih nije prijetnja Zemlji u narednih 100 godina.

Prema Sheppardu, postoji “vjerovatno 20 do 50 velikih NEO-a koje treba pronaći”, ali većina je u orbitama pokrivenim sunčevom svjetlošću.

U sklopu pripreme za buduće otkriće još opasnijeg objekta, NASA je krajem septembra sprovela probnu misiju u kojoj je sudarila letjelicu s asteroidom, dokazujući da je moguće promijeniti njegovu putanju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.