Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Medojević: Odbaciti Abazovićeve ucjene, duboku državnu krizu rješavati dijalogom u interesu građana i države

Medojević: Odbaciti Abazovićeve ucjene, duboku državnu krizu rješavati dijalogom u interesu građana i države

Izbor sudija Ustavnog suda je samo jedno od važnih pitanja rešavanja duboke političke i državne krize i nebi smio biti predmet ucjena i trgovine, poručio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Medojević: Odbaciti Abazovićeve ucjene, duboku državnu krizu rješavati dijalogom u interesu građana i države Foto: PA/Printscreen
Portal AnalitikaIzvor

"Shvatam Abazovićevu zabrinutost zbog istrage o švercu cigareta koja vodi do njega lično, ali sa politikom ucjena se mora prestati. Takva politika ujiena je i dovela Crnu Goru u stanje duboke političke i institucionalne krize i nastavak ovakve prakse neće riješiti problem. Naprotiv, kriza može eskalirati u destabilizaciju zemlje i haos", upozorava Medojević.

Kako navodi, imajući u vidu očiglednu namjeru Abazovića da drži "čitavu Crnu Goru kao taoca svojih političkih, ali i poslovnih i privatnih interesa, što radi od 2020. u kontinuitetu, inicirao sam početak parlamentarnog dijaloga u cilju pronalaženja mirnog, demokratskog i održivog rešenja duboke državne krize".

Politički život, kako dodaje Medojević, kao i demokratski procesi, funkcionisanje ustavnog poretka više ne smije zavisiti od privatnih motiva i interesa jednog čovjeka.

"Pozivam Predsjednicu Parlamenta da, u što kraćem roku, pozove lidere Parlamentarnih stranaka na dijalog o pronalaženju mehanizama za deblokadu političkog sistema i ustavnog poretka", kazao je u saopštenju.

S obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno riješiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi se trebao voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsjedničkim izborima, i pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravsuđa, izborom VDT, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog savjeta, ističe Medojević.

"Ovde se radi o sistemskim fundamentalnim pitanjima funkcionisanja države i prihvatanje bilo čijeg ultimatuma, ucjena i politike “ja tebi, ti meni” je neprihvatljivo, državnički neodgovorno i mora biti odbačeno kao štetno i opasno po interese građana i države", zaključio je Medojević.

Portal Analitika