Abiznis

“Moramo snažno odbaciti logiku da je svaki novac dobar i koristan”

Medojević: Demontaža Đukanovićevog režima najveći nacionalni interes

Ekonomija zasnovana na špekulativnom kapitalu, opranim parama od korupcije, šverca cigareta, droge i oružja ne može da bude stabilna i održiva. Prema mojim analizama, najmanje 50% crnogorskog BDP se stvara pranjem novca od šverca cigareta, droge, oružja. Sa ovim prljavim novcem i kulturom preduzetnika poslodavaca -mafijaša i švercera , nemoguć je održiv privredni rast , zdrave javne finansije, efikasna tržišna privreda i prosperitet nacije, izjavio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević

Medojević: Demontaža Đukanovićevog režima najveći nacionalni interes Foto: N1
Portal AnalitikaIzvor

“Ovakve državne tvorevine pod kontrolom mafije su veoma nestabilne zbog enormnih socijalnih razlika, nepravde i vladavine kriminala i korupcije. Institucije su slabe i pod kontrolom mafije, a siromaštvo i korupcija postaju strukturne i trajne. Mafija je moćnija od države, ljudska prava i slobode su sistematski ugrožene, demokratija je fasadna, a pravna država ne postoji. Društvo se fragmentira i izdvaja se malobrojna kasta bogatih koji su bogastvo stekli kriminalom. Tradicionalno sistem vrijednosti se urušava i formira novi, zasnovan na vrijednostima mafije. Javne usluge postaju sve lošije. Obrazovanje, zdravstvo, nauka i kultura se urušavaju. Mladi ljudi napuštaju zemlju. Zemlja ulazi u ekonomsku recesiju, dužničku krizu. Marionetske Vlade su prinuđene na oštre programe srednje. Siromaštvo eksponencijalno raste. Plate i penzije se smanjuju. Sukobi unutar mafijaških klanova se zaoštravaju i zemlja je u permanentnoj krizi. Neposlušni opozicioni lideri, novinari, policajci, tužioci i sudije se likvidiraju. Nezadovoljne mase osiromašenih pokreću štrajkove. Sindikalni lideri se hapse i likvidiraju”, naveo je Medojević, ističući da je Latinska Amerika ”puna ovakvih neuspješnih zemalja”.

“ Noam Čomski je to opisao u remek djelu “Failed States.” Moramo snažno odbaciti logiku Đukanovića da je svaki novac dobar i koristan i da za ekonomski rast i properitet nacije pravna država nije važna. Funkcionalna demokratija, fer i pošteni izbori i nezavisne institucije su temelji pravne države bez koje nema održivog ekonomskog rasta i prosperiteta nacije. Zato svaki dobronamjerni građanin Crne Gore treba da prepozna da je borba DF-a za fer i poštene izbore, reforme u bezbjednosnom sektoru i pravosuđu, konfiskaciju imovine stečene kriminalom i korupcijom i demontaža bolesnog komunističko-mafijaškog sistema, njegov lični i porodični politički i ekonomski interes”, zaključuje Medojević. 

Portal Analitika