Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope: Mladi u Crnoj Gori najviše se informišu putem društvenih mreža

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope: Mladi u Crnoj Gori najviše se informišu putem društvenih mreža

Mladi u Crnoj Gori, starosne dobi od 18 do 34 godine najviše se informišu putem društvenih mreža, grupa za komunikaciju i portala, dok ostale oblike medijskog sadržaja mnogo rjeđe konzumiraju, navode izMedijske asocijacije Jugoistočne Evrope

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje je, kako navode, pokazalo da je u proteklih sedam mjeseci značajno povećano informisanje mladih sa portala. Mladima su najatraktivnije društvene mreže Snepčet, Tiktok, X (bišvi Tviter) i Instagram. Od aplikacija za komunikaciju mladi najviše koriste Telegram, potom Vocap i Vajber.

Istraživanje javnog mnjenja koje je za potrebe Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope u Crnoj Gori sprovela kompanija DeFacto Consultancy, na reprezentativnom uzorku od 1.004 ispitanika pokazuje da mladi u Crnoj Gori, koji su starosne dobi od 18 do 34 godine, imaju prilično drugačije navike konzumiranja informacija u odnosu na starije grupe građanki i građana.

"U odnosu na istraživanje koje je za potrebe Asocijacije rađeno u februaru 2023., primijećene su razlike u trendovima konzumiranja informacija od strane mladih. Konzumiranje sadržaja sa portala od strane mladih za skoro sedam mjeseci drastično je poraslo sa 26,7% na 37,9% što pokazuje da je dubinsko praćenje tržišta, jačanje kapaciteta medija i unapređenje sadržaja na portalima počelo da daje vidljive rezultate u pogledu privlačenja mlađe populacije", navodi Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope.

Takođe, tokom prethodnih sedam mjeseci primjetne su i druge značajne promjene u navikama mladih.

"Aplikacija Snepčet izbila je na prvo mjesto po konzumiranju od strane populacije od 18 do 34 godine, dok je prilikom prethodnog istraživanja bila na poslednjem mjestu", navode u saopštenju. 

Takođe, aplikacija za komunikacije Telegram se sada ubjedljivo naviše koristi od strane mladih, dok je prije svega sedam mjeseci to bio Vajber

"Kada govorimo o cjelokupnom stanovništvu tri četvrtine ispitanika (75,4%) se najčešće informiše putem televizije, dok se 54% njih informiše putem društvenih mreža i 53,6% putem portala. Upoređujući sa rezultatima prethodnog talasa istraživanja, možemo vidjeti da izvori koje građani najčešće koriste, sa ciljem informisa, ostaju isti – sa dominantnom ulogom televizije, društvenih mreža i poratala", navodi Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope

Ispitanici starosti od 18 do 34 godine najčešće koriste društvene mreže i aplikacije za komunikacije, dok ispitanici starosti od 35-54 godine najčešće koriste portale. Ispitanici stariji od 55 godine najčešće čitaju novine. Ispitanici su, u oba talasa istraživanja, najčešče isticali televeziju kao glavni vid informisanja – 41,2% za prvi talas, i 43,1% za drugi talas. Najmanje korišćen izvor informisanja predstavlja radio – 1,5% za prvi talas i 0,3% za drugi.

"Od društvenih mreža, ispitanici svakodnevno koriste Facebook (40%), Instagram (39,7%) i YouTube (34,7%). TikTok, Snapchat i X (Twitter) su aplikacije koje ispitanici češće koriste danas nego u prvom talasu mjerenja. Ispitanici se o dešavanjima u Crnoj Gori i inostranstvu najčešće informišu putem Facebook-a (38,3%) i Instagrama (30,4%), a najrjeđe putem Snapchat-a (12,6%). Ispitanici ističu da najviše vjeruju informacijama na platformi YouTube – njih 5,7% u potpunosti vjeruje – dok u najmanjem broju slučajeva vjeruju informacijama na TikTok-u – 10,4% njih uopšte ne vjeruje. Kada govorimo o aplikacijama za komunikaciju, ispitanici najčešće koriste Viber (73,5% njih koristi ovu platformu svakodnevno) i WhatsApp (5,7%)", navodi Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.