Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Media centar: Savjet RTCG reizborom Raonića sproveo pravno nasilje, svjesno i sa umišljajem prekršen Zakon o RTCG

Poručili da će podnijeti krivične prijave

Media centar: Savjet RTCG reizborom Raonića sproveo pravno nasilje, svjesno i sa umišljajem prekršen Zakon o RTCG

"Danas je suprotno pravosnažnoj presudi Višeg suda dio Savjeta RTCG predvođen Veselinom Drljevićem odlučio da svjesno i sa umišljajem prekrši Zakon o RTCG, poručili su iz Media centra. 

Media centar: Savjet RTCG reizborom Raonića sproveo pravno nasilje, svjesno i sa umišljajem prekršen Zakon o RTCG Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik i četiri člana i članice Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) danas su sproveli pravno nasilje, ocijenili su u Media centru nakon reizbora Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora Javnog servisa.

"U podstrekivanju na vršenje krivičnog djela učestvovao je danas razriješeni i nezakonito izabrani generalni direktor Boris Raonić, pravna služba RTCG predvođena Željkom Mićovićem kao i advokatica RTCG Zorica Đukanović. Kao i prilikom izbora Borisa Raonića 2021. godine, i danas je suprotno pravosnažnoj presudi Višeg suda dio Savjeta RTCG predvođen Veselinom Drljevićem odlučio da svjesno i sa umišljajem prekrši Zakon o RTCG", kazali su iz Media centra.

Poručuju da će zbog podstrekivanja na izvršenje krivičnog djela podnijeti krivične prijave protiv Borisa Raonića, zaposlenog u pravnoj službi RTCG Željka Mićovića kao i advokatice RTCG Zorice Đukanović.

Podsjećaju su da je Viši sud 10. maja donio presudu kojom je potvrdio da je Boris Raonić nezakonito izabran na funkciju generalnog direktora RTCG u avgustu 2021. godine zbog postojanja sukoba interesa jer je u trenutku imenovanja bio član Savjeta Agencije za elektronske medje što je Zakonom o RTCG zabranjeno.

"Presudom je ostavljena mogućnost Savjetu RTCG da od preostalih kandidata na konkursu iz 2021. godine izabere novog generalnog direktora ili da ponovo raspiše konkurs. U presudi Višeg suda jasno piše: “Pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju je ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa, u kom postupku tuženi (Savjet RTCG) ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i da odluči u skladu sa zakonom.” Zato su licemjerni svi pokušaji predsjednika i članova Savjeta, uključujući i bivšeg člana Bojana Baće koji je danas podnio ostavku, da se presuda Višeg suda predstavi kao neprecizna", ocijenili su u Media centru.

Oni poručuju da su danas Veselin Drljević, Filip Lazović, Naod Zorić, Milica Špajak i Amina Murić ponovo zanemarili i činjenicu da Boris Raonić nema 10 godina radnog iskustva u VII 1 nivou stručne spreme jer je diplomirao 2018. godine.

"I na ovo zakonsko ograničenje u vezi sa Raonićem je Media centar više puta ukazao članovima Savjeta 2021. godine uoči izbora generalnog direktora. I tada su svjesno i sa umišljajem svi akteri skorih krivičnih prijava ignorisali upozorenja. Podsjećamo, član 5 Zakona o radu u stavu 1 tačka 8 propisuje “8) radno iskustvo podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu i stručnom osposobljavanju u skladu sa zakonom, u kvalifikaciji nivoa obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifikaciji", navodi Media centar. 

Kažu da će opet će za koji mjesec, nakon novih sudskih presuda, Veselin Drljević, predsjednik Savjeta, "lakonski kostatovati da su „pali na zakonu“ ali od toga građani kojima je stalo do vladavine prava nemaju ništa".

"Da li će Veselin Drljević pokrenuti pitanje povraćaja zarada nezakonito izabranog generalnog direktora Raonića? Odgovor znamo svi, neće. Zbog svega navedeno će Media centar, kako je danas i najavio, podnijeti krivične prijave zbog neizvršenja sudske presude proti svih članova Savjeta koji su učestvovali u današnjem galsanju: Veselina Drljevića, Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Milice Špajak i Amine Murić", navode u Media centru.

Takođe, zbog podstrekivanja na izvršenje krivičnog djela poručuju da će podnijeti krivične prijave protiv Borisa Raonića, zaposlenog u pravnoj službi RTCG Željka Mićovića kao i advokatice RTCG Zorice Đukanović.Dodaju da se danas RTCG ponovo vratila na scenu kao neke od afera iz najboljih dana DPS-a.

"Ignorisanje pravosnažne presude Višeg suda pokazuje nemoć institucija. Pojednac koji svejsno ulazi u kršenje zakona radi ostvarenja ličnih ambicija očigldno ima svoje probleme ali upravo slobodne i profesionalne institucije treba da zaustave takve slučajeve", poručuju iz Media centra. 

Oni su izričiti da za ovakvu situaciju snose značajnu krivicu i lideri političkih partija koje su pobijedile na izborima 2020. godine.

"Umjesto da prihvate inicijativu Media centra i još 40 NVO koju smo podnijeli u decembru 2020. godine svim poslaničkim klubovima u Skupštini, i promijene Zakon o RTCG kako bi se poboljšala procedura izbora članova Savjeta (ključnog upravljačkog tijela koje bira i razrješava generalnog direktora), tadašnja parlamentarna većina je odlučila da iskoristi loša zakonska rješenja i izabere politički podobne ljude za članove Savjeta. Danas se vide posljedice takve odluke Milana Kneževića (DF), Alekse Bečića (DCG) i Dritana Abazovića (URA). Zato i danas svi oni ćute i nema nikakve reakcije", smatraju u Media centru.

Kako su kazali, tadašnjoj parlamentarnoj većini ni to nije bilo dovoljno nego je protivzakonito zaustavila preispitivanje postupka imenovanja generalnog direktora RTCG pred Upravom za inspekcijske poslove.

"Zbog odluke tadašnjeg direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilira Harasanija i tadašnjeg ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića (kao drugostepenog organa), Media centar čeka skoro dvije godine da Upravni sud poništi njihovu odluku i omogući da Inspekcija rada preispituje odluke Savjeta RTCG", dodali su u Media centru.

Mišljenja su da je jedino rješenje kolapsa sistema da se u oktobru na redovnom zasijedanju Skupštine donese novi Zakon o RTCG, koji je već pripremljen, i da se na osnovu zakona izvrši ponovno imenovanje članova Savjeta i menadženta koji neće biti pod uticajem političkih partija i koji će imati makar malo integriteta.

"Hoće li neka nova parlamentarna većina biti posvećena istinskom oslobađanju RTCG ili će ponovo trgovati sa generalnim direktorom RTCG, ostaje da se vidi", zaključili su u saopštenju.

I to je moguće: Savjet RTCG opet izabrao Borisa Raonića za direktora
25
I to je moguće: Savjet RTCG opet izabrao Borisa Raonića…
01.06.2023 16:45

 

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
k krstozrnov_neregistrovani
01.06.2023. 18:20

srusite mu bespravnu kucu Djurovici

19
1
K Kokarda_neregistrovani
01.06.2023. 18:01

Kad se sjetim sto su sve "oslobodioci" obecavali pred izbore 2020.godine, hahaha. Kakve pokvarene lazavcine majko mila.

21
1
K Kormilar_neregistrovani
01.06.2023. 17:45

Obrali ste bostan. Dritanova "Ruka pravde" je upravo isplovila iz Kamenara i krenula put RTCG. Kormilari Dritan, navegava S. Milosevic iz Spuza (mobilnim), a a makinu podmazuje Bozena. Prvi pendrek Adzic na osmatracnici. Bjezi Savjete RTCG kako vam glava zna.

20
2
O Onako samo_neregistrovani
01.06.2023. 17:42

Spava li Osnovno državno tužilaštvo?

23
2
E Evropejac_neregistrovani
01.06.2023. 17:12

Bravo savjet. Da se zna kako to izgleda kad Dritan pravi pravnu drzavu. Idemo u Evropu. Bravo Dritan, bravo mi (magarci).

25
3
I ISKRENO_neregistrovani
01.06.2023. 17:08

Samo pitam ovaj Drljevic ,Da nije neki potomac onog Velikog UDBASH-a Starog Drljevica.

22
2
H Hunter6
01.06.2023. 16:42

Bas njih briga za zakon jer ne snose (ili misle da ne snose) odgovornost i mogu da rade kako hoce. Druga bi prica bila da postoji LICNA odgovornost. Ne bi ovako radili.

23
2