Politika

Maurer : ''Evropska komisija neće nadgledati lokalne izbore''

Izvor

- Konsultovali smo naše sjedište u Briselu, koji su nas obavijestili da EK ne planira slanje misije za praćenje predstojećih lokalnih izbora u Crnoj Gori. U oblasti monitoringa uobičajena je nadležnost OEBS/ODIHR-a, kaže se u pismu Maurera lideru PZP-a Nebojši Medojeviću dostavljenom Portal Analitika.

- EK blisko sarađuje sa OEBS-om uključujući i posmatračku misiju koju OEBS šalje po prijemu zahtjeva zemlje u kojoj se izbori održavaju. Koliko nam je poznato, kada govorimo o predstojećim lokalnim izborima, takav zahtjev do sada nije dostavljen. OEBS nas je obavijestio da praćenje lokalnih izbora u Crnoj Gori do sada nije bila njihova praksa, rekao je Maurer.

 Maurer je u pismu zahvalio na informacijama u kojima je Nebojša Medojević izrazio zabrinutost za vladavinu prava i izborne procese.

- Delegacija EU pažljivo prati situaciju na tom polju i da će dati detaljnu procjenu pri izradi mišljenja Komisije o crnogorskoj aplikaciji za članstvo u EU. Naravno, EK će sa velikim interesovanjem pratiti lokalne izbore zakazane za 23 maj. Sprovođenje izbora u skladu sa međunarodnim standardima, na nacionalnom i lokalnom nivou, važan je segment demokratije, i kao takav, biće uključen u izradu mišljenja, naveo je Maurer.

Prvi čovjek EK u Crnoj Gori je napomenuo da je Savjet EU, u zaključcima od decembra prošle godine, ustanovio da su gotovo svi međunarodni standardi ispunjeni tokom parlamentarnih izbora, ali i da je da je ipak zabilježeno i nekoliko nedostataka zbog kojih treba propratiti preporuke OEBS-a.

.

Portal Analitika