Kultura

Hrvatski reditelj kazao da se prijavio na liječenje i da se povlači iz javnosti

Matanić: Pijan i drogiran sam uznemiravao koleginice – kajem se

Hrvatski reditelj Dalibor Matanić oglasio se na Facebooku povodom navoda o uznemiravanju žena. Poručio je kako se kaje te neizmjerno žali zbog svojih neprimjerenih postupaka. Istakao je kako se prijavio u ustanovu za liječenje zavisnosti te dodao kako se sada povlači iz javnosti.

Matanić: Pijan i drogiran sam uznemiravao koleginice – kajem se Foto: N. G./Klix.ba
Portal AnalitikaIzvor

Večernji list objavio je večeras detalje slučaja te iskustva nekih od žrtava koje su uglavnom bile mlade djevojke. 

Hrvatski reditelj Dalibor Matanić zbog uznemiravanja žena izgubio sve poslove
2
Hrvatski reditelj Dalibor Matanić zbog uznemiravanja žena…
05.04.2024 20:28

"Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nijesam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema koleginicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode. Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje zavisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao koleginice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod uticajem alkohola ili droga. Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava", kazao je Matanić.

On je naveo da bi volio, prije svega, da u ovome bude primjer drugim kolegama, riječ je o vrlo osjetljivom terenu u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje.

"Dijelu žena već sam se osobno ispričao i molio za oprost. Nastaviću to najponiznije i s punim respektom raditi tokom liječenja. Priznajem svoje pogrešne postupke, ali apelujem na medije da se zbog zaštite moje porodice, ne nadodaju priče i da se svakako priča na adekvatan način obradi i provjeri te ne miješa s drugim slučajevima. Moja porodica je humanistički odgojena, mi ne znamo mrziti, mi ne zamjeramo onima koji su nas drugi dan zbog mojih grešaka, odmah ostavili bez posla, stekli smo neke nove lijepe prijatelje koji su spremni pomoći", naveo je.

Potom dodao da je najbitnije u svemu ovome to što se upotpunosti osvijestio da je to što je radio neprihvatljivo te da toga nije bio svjestan.

"Nema opravdanja za pogreške koje sam počinio, predan sam radu na sebi kako se takvo ponašanje i postupci ne bi nikada ponovili. Spreman sam snositi posljedice, suočiti se s problemima koje imam, ali molim sve, posebno medije, da budu obzirni prema mojoj porodici, koja s ovim nema ništa. Napravio sam puno umjetničkih uspjeha za ovu zemlju, ali vjerujte mi da bi iste sekunde sve to mijenjao samo da sam na trenutak bio bolji muž, bolji otac i manje povrijedio druge... Nakon ove izjave u potpunosti se povlačim iz javnosti i molim sve za razumijevanje s obzirom na to da sam na liječenju upravo zbog problema koje sam uzrokovao. Hvala najviše mojoj obitelji na svemu što su prošli te glumcima na iskrenoj podršci", zaključio je Matanić.

Portal Analitika