Finansije

MasterIndex Crna Gora: 80% ispitanika bi želelo da potvđuje plaćanje skeniranjem lica ili otiska prsta

  • Beskontaktna plaćanja brža i jednostavna platna metoda za 62% ispitanika 
  • 39% ispitanika zainteresovano da plaća mobilnim novčanicima
MasterIndex Crna Gora: 80% ispitanika bi želelo da potvđuje plaćanje skeniranjem lica ili otiska prsta Foto: Portal Analitika
PROMO
PROMOAutor
Portal AnalitikaIzvor

Rezultati najnovijeg MasterIndex Crna Gora istraživanja pokazuju da su beskontaktna plaćanja sastavni deo savremenog platnog iskustva građana Crne Gore, a da 92% ispitanika poseduje beskontaktnu karticu. Beskontaktno se najčešće plaća u supermarketima (68% ispitanika), na benzinskim pumpama (39%) i u apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama (33%), odnosno na užurbanim trgovačkim lokacijama, tamo gde su brzina i jednostavnost plaćanja bitni kako kupcu, tako i trgovcu na kasi. Upravo su brzina i jednostavnost korišćenja najčešći razlog zašto se korisnici odlučuju da plate beskontaktno, što je istaklo 62 odsto ispitanika, a ostale prednosti ove platne metode koje korisnici navode su sigurnost (36%) i kontrola, jer kartica ostaje sve vreme u rukama korisnika (34%). 

MC-Masterindex-CG-1200x600-6

Još jedan pokazatelj oslanjanja na beskontaktna plaćanja je i MasterIndex podatak da se 37% ispitanika odlučuje da iznose do 40 eura plati prislanjanjem kartice ili telefona, što je malo više nego broj korisnika koji za te manje iznose koriste gotovinu (35%), i iznan broja ispitanika koji ove manje iznose plaćaju standardnim ubacivanjem kartice u POS terminal (21%). Generalno posmatrano, iznosi do 40 eura se u 65% slučajeva plaćaju bezgotovinski, što je značajan pokazatelj promene individualnih potrošačkih navika. Iznos od 40 eura je trenutna granica do koje nije potrebno unositi PIN kod prilikom beskontaktnih plaćanja Mastercard karticama i za 18% ispitanika, taj limit je odgovarajući. Međutim, 37% ispitanika je izrazilo spremnost da plaća beskontaktno bez unosa PIN koda iznose do 50 eura, dok bi još 25% bilo spremno da tako plaća i iznad 50 eura.

MC-Masterindex-CG-1200x600-6

Iako je PIN kod ustaljena metoda za potvrdu plaćanja na koju bi voljelo da se i dalje oslanja 57% ispitanika, MasterIndex ispitanici iz Crne Gore pokazuju značajnu naklonost ka savremenim platnim i sigurnosnim tehnologijama, pa čak 80% ispitanika želi da svoja plaćanja potvrđuje biometrijski, odnosno skeniranjem otiska prsta ili lica, što su metode koje građani već koriste prilikom otključavanja savremenih, pametnih telefona. 

MC-Masterindex-CG-1200x600-9

Upravo su mobilna plaćanja aktuelni trend u razvoju platnog tržišta u Crnoj Gori. Mobilna plaćanja predstavljaju beskontaktno plaćanje putem mobilnog telefona ili drugog pametnog uređaja, i to tako da u svom telefonu korisnik ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika u koju je dodao svoju platnu karticu, i umesto da prislanja karticu na terminal u trenutku plaćanja, on jednostavno prisloni svoj telefon. Za ovakav vid plaćanja je zainteresovano 39% ispitanika. Putem mobilnih telefona se mogu obavljati i druge vrste prenosa novca, kao što je na primer direktan prenos sredstava sa kartice jednog korisnika na karticu drugog korisnika (opcija za koju je zainteresovano 39% ispitanika) ili prenosi iz aplikacije mobilnog bankarstva (46% ispitanika).

MC-Masterindex-CG-1200x600-5

Brzina i jednostavnost su karakteristike mobilnih plaćanja koje bi podstakle 62% MasterIndex ispitanika da plaćaju na ovaj način, dok je za 54% njih to praktičnost, jer korišćenje mobilnog novčanika eliminiše potrebu za nošenjem drugog novčanika. Dodatno, po 37% ispitanika je istaklo sigurnost i činjenicu da nema dodatnih troškova, a 34% njih kaže da korišćenjem mobilnih novčanika ostvaruju posebne benefite, kakav je povrat novca (keš-bek), što je tradicionalna kampanja koju Mastercard organizuje kao način da nagradi postojeće i podstakne nove korisnike mobilnih plaćanja.

MC-Masterindex-CG-1200x600-7

Beskontaktna plaćanja su, za 9 godina koliko su dostupna u Crnoj Gori, u značajnoj meri oblikovala očekivanja potrošača u pogledu brzine, praktičnosti i jednostavnosti. Sve Mastercard kartice u Crnoj Gori su beskontaktne, a dalji pravac razvoja tržišta je takav da se te beskontaktne kartice sve više koriste u okviru mobilnih novčanika, odnosno za mobilna plaćanja. Naši korisnici trenutno na raspolaganju imaju 5 mobilnih novčanika u 4 banke i verujemo da će taj broj nastaviti da raste u budućnosti, u skladu sa jasnim opredeljenjem i sve većim oslanjanjem tržišta na savremene digitalne tehnologije“, zaključila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard.

###

O studiji MasterIndex

MasterIndex Crna Gora istraživanje je tradicionalno godišnje ispitivanje navika i potreba aktivnih korisnika platnih kartica u zemlji. Istraživanje se sprovodi svake godine od 2018. godine i obavlja se na reprezentativnom uzorku građana Crne Gore starijih od 18 godina.

Portal Analitika