Svijet

Masovni protesti u Izraelu zbog reforme pravosuđa se nastavljaju

Izraelci su 27. maja ponovo izašli na ulice Tel Aviva 21. sedmicu zaredom protiv kontroverznih planova desničarske Vlade za reformu pravosuđa, nekoliko dana nakon što je parlament odobrio državni budžet, prenijela je agencija AFP.

Ilustracija Foto: REUTERS/Amir Cohen
Ilustracija
Portal Radio Slobodna Evropa (RSE)Izvor

Demonstranti su se okupili i u drugim većim gradovima, Haifi i Beršebi, kao i na desetinama raskrsnica i lokacija širom zemlje, kiritikujući ono što vide kao prijetnju demokratiji Izraela.

Vladini prijedlozi reformi bi umanjili autoritet Vrhovnog suda i dali bi političarima veća ovlašćenja u pogledu izbora sudija.

U martu je premijer Benjamin Netanjahu najavio "pauzu" kako bi omogućio razgovore o reformama, koje su se odvijale kroz parlament i podijelile naciju.

Dijalog koji je u toku nije doveo do većeg pomaka, a parlament je u srijedu odobrio državni budžet, a Netanjahu je obećao da će nastaviti sa "naporima da postignemo što je moguće šire razumijevanje o pravnoj reformi“.

Izraelski mediji navode da je na ulice Tel Aviva izašlo desetine hiljada ljudi.

Vlada koju je Netanjahuova stranka formirala sa ekstremno desničarskim i ultraortodoksnim koalicionim partnerima, tvrdi da su reforme potrebne kako bi se napravio balans u ovlašćenjima između zakonodavne i pravosudne grane vlasti.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.