Svijet

Masovni protest u Madridu zbog inflacije, demonstranti tražili veće plate

Oko 45.000 ljudi izašlo je na ulice Madrida tražeći veće plate kako bi se izborili sa inflacijom.

Masovni protest u Madridu zbog inflacije, demonstranti tražili veće plate Foto: Reuters
AnadolijaIzvor

Protest pod nazivom „Plata ili sukob“ organizovala su dva vodeća sindikata Španije – Generalni sindikat radnika (UGT) i Radničke komisije (CCOO).

Prema nedavnoj studiji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), španski radnici će ove godine u prosjeku imati pad realnih plata za 4,5 odsto zbog inflacije.

To je jedan od najvećih gubitaka. Očekuje se da će njemački radnici doživjeti pad realnih plata za 2,9 odsto, a američki radnici izgubiti samo 0,6 odsto onoga što su zaradili 2021. u realnom iznosu.

„Plate u Španiji padaju kako troškovi života postaju sve viši. U međuvremenu, velike kompanije povećale su svoje višemilijardne profite i dijele dividende deoničarima“, tvitovao je ministar za pitanja potrošača Alberto Garzon u znak podrške protestima.

Stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 12,6 odsto, otkrili su zvanični podaci objavljeni u četvrtak.

Španija prolazi kroz najveću inflaciji u posljednjih 30 godina i istorijski rast cijena zbog posljedica rusko-ukrajinskog rata, a kvalitet života građana oslabljen je smanjenjem njihove kupovne moći.

Ministarstvo poljoprivrede, hrane i ribarstva Španije početkom mjeseca objavilo je izvještaj u kojem se navodi da je godišnja kupovna moć za prehrambene artikle Španaca prvi put pala ispod 600 litara/kilograma.

Prosječna godišnja potrošačka korpa za Špance za period avgust 2021. – jul 2022. godine iznosi 1.698 eura. Ta brojka je 5,3 odsto manja od najniže kupovne moći ikada zabilježene u toj zemlji.

Uporedo s tim, Udruženje za zaštitu potrošača (OCU) saopštilo je da svaki Španac potroši u prosjeku 15,2 odsto više na punjenje svoje potrošačke korpe nego u prošloj godini, što je najveći porast u posljednje 34 godine, odnosno od 1988. godine kada se mjeri ova statistika.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.