Mask tvrdi da se suspendovani nalozi na Tviteru zasad se neće vraćati, to važi i za Trampa

Ilon Mask novi vlasnik Tvitera, rekao je danas da nalozi na toj društvenoj mreži koji su suspendovani neće biti vraćeni za manje od „nekoliko nedjelja“.

Mask tvrdi da se suspendovani nalozi na Tviteru zasad se neće vraćati, to važi i za Trampa Foto: Foto: Printscreen/YouTube/TED
DanasIzvor

AP piše da je to važna odluka uoči predstojećih američkih poslaničkih izbora.

„Tviter neće dozvoliti nikom ko je s platforme sklonjen zbog kršenja njenih propisa, da se vrati dok ne budemo imali jasan proces za to, za šta će biti potrebno najmanje još nekoliko nedjelja“, napisao je na Tviteru novi vlasnik te platforme.

On je podsjetio na svoj plan za formiranje „Savjeta za umjerenost sadržaja“ koji će biti sastavljen od predstavnika vrlo različitih mišljenja, i svakako uključivati zajednicu za odbranu građanskih prava i grupe koje se protive nasilju motivisanom mržnjom.

Ovo Maskovo obećanje znači da bivši američki predsjednik Donald Tramp neće moći da se vrati na Tviter prije izbora za američki Kongres idućeg utorka, 8. novembra.

Tramp je izbačen sa platforme ubrzo poslije napada njegovih pristalica na vašingtonski Kapitol u januaru 2021, pod optužbom da ih je pozivao na nasilje.

Bivši republikanski predsjednik je u međuvremenu rekao da se nikad neće vratiti na Tviter pošto je pokrenuo svoju društvenu mrežu Trut soušal. Mnogi, međutim, ocjenjuju da će Tramp teško da se odupre želji povratka na Tviter gdje je imao više od 80 miliona pratilaca prije nego što je izbačen.

Od kad je preuzeo Tviter, Mask je izazvao kritike više organizacija i ličnosti zabrinutih zbog mogućeg ublažavanja politike umjerenosti preko te društvene mreže, i davanju glasa najvećim ekstremstima.

Grupa od oko 50 udruženja za odbranu demokratije, borbu protiv dezinofmacija i za praćenje medija uputila je otvoreno pismo upozoravajući 20 najvećih oglašivača preko Tvitera da Maskova obećanja da će o platforma ostati „topla i otvorena za sve“ uopšte ne predstavljaju vjerno njegove planove za Tviter.

Portal Analitika