Sci/Tech

Za pola godine

Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima

Američki milijarder Ilon Mask najavio je da očekuje da će klinička ispitivanja bežičnog moždanog čipa, koji je razvila njegova kompanija „Neuralink”, početi na ljudima za pola godine, nakon što su ranije postavljeni rokovi istekli.

Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima Foto: EPA-EFE
AgencijeIzvor

Kompanija „Neuralink” kreira moždane čipove koji su zamišljeni tako da omoguće ljudima sa paralizom da povrate motorne funkcije. Takođe, predviđeno je i da liječe bolesti mozga poput Parkinsonove, Alchajmerove bolesti i demencije.

Inače, neurotehnološka kompanija u januaru je raspisala je konkurs za osoblje koje će sprovoditi klinička ispitivanja moždanog čipa na ljudima, još tada vjerujući da će dobiti odobrenje regulatorne agencije.

Dok je čekala dozvole za testove na ljudima, kompanija je poslednjih godina sprovela niz eksperimenata na životinjama.

„Zeleno svijetlo” za humano testiranje izdaje Uprava za hranu i ljekove (FDA) SAD, prenosi Rojters.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.