Turizam

"Prihodi od ulaznica veći za 175 osto u odnosu na isti period"

Martinović: Više od 116 hiljada posjetilaca uživalo u prirodnim ljepotama parkova, očekujemo rekordnu sezonu

Više od 116 hiljada posjetilaca boravilo je u nacionalnim parkovima Crne Gore do 4. juna 2023, što je u odnosu na isti period prethodne godine povećanje za oko 100 odsto, kazali su iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Martinović: Više od 116 hiljada posjetilaca uživalo u prirodnim ljepotama parkova, očekujemo rekordnu sezonu Foto: NPCG
Portal AnalitikaIzvor

Durmitor, Biogradsku goru, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije prošle godine u navedenom periodu posjetilo je oko 58 hiljada turista, pa novi podaci govore da, kako tvrde, možemo očekivati dobru i uspješnu turističku sezonu u parkovima. 

Direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Vladimir Martinović kazao je da su prema izvještaju prihodi od ulaznica veći za 175 osto u odnosu na isti period.

"Ovi podaci jasno govore da možemo očekivati bolju turističku sezonu, pa čak i rekordnu koja će premašiti brojke iz godine prije pandemije. Veća posjeta i interesovanje za parkove dodatno nas obavezuju da uradimo sve kako ne bi došlo do narušavanja biodiverziteta i prirodne ravnoteže u zaštićenim područjima. Nastavljamo sa promocijom Nacionalnih parkova, prirodnih bogatstava Crne Gore, istovremeno čuvajući životnu sredinu i biljni i životinjski svijet u njima", istakao je on.

Posljednji podaci pokazuju da posjetioci najviše borave u NP Durmitor (40.753), ali i da ništa manje ne zaostaje ni NP Skadarsko jezero (31.758) i NP Lovćen (27.433). 

Značajno povećanje broja posjeta bilježi svih pet parkova. Tako je u NP Lovćen zabilježeno povećanje od 150 odsto, u NP Prokletije čak više od 190 odsto, NP Skadarsko jezero 170 odsto i NP Biogradska gora 105 odsto, dok je u NP Durmitor broj posjeta veći za skoro 45 odsto. 

“Očuvana i zdrava životna sredina glavni su motiv posjete turista, pa ovom prilikom apelujemo i na naše posjetioce da se odgovorno ponašaju prema zaštićenim područjima, kao i da se pridržavaju pravila ponašanja koja važe u nacionalnim parkovima. Na taj način čuvamo neprocjenjivo bogatstvo naše države za naredne generacije”, poručio je Martinović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.