Politika

"Prioritet svake buduće vlasti"

Marstijepović-Đurđić: Crnogorsko obrazovanje zahtijeva hitnu reformu

Primjer dobrog obrazovanja je finski model, i kao takav jedan od najboljih,koji učenicima pruža personalizovana, interdisciplinarna znanja primjenjva u svim krajevima svijeta, navela je kandidatkinja za poslanicu na listi “Mi možemo” Nada Marstijepović-Đurđić.

Marstijepović-Đurđić: Crnogorsko obrazovanje zahtijeva hitnu reformu Foto: MOŽEMO
Portal AnalitikaIzvor

To je, prema njenim riječima, determinisano u šest principa.

“Priprema učenika za uspjeh u nepoznatoj budućnosti kroz usvajanje vještina poput kreativnosti,timskog rada i kritičkog razmišljanja kroz nastavu iz različitih predmeta. Davanje širokog smisla učenju kroz povezivanje znanja iz različitih predmeta sa ciljevima održivog razvoja, kako mogu iz učionice da primjenjuju znanja u realnom svijetu. Povezivanje znanja iz različitih predmeta u jednu cjelinu, i nesebično dijele vlastita učenja sa drugarima, nastavnicima i roditeljima. Usvajanje kompetencije modernog obrazovanja kroz njihovo pretvaranje u praktične kompetencije za učenje koje je primjenljivo u različitim kontekstima. Učenje koncipirano prema mjeri svakog učenika, omogućava razvoj u skladu sa sopstvenim ritmom. Učeničke želje, potrebe i afiniteti stavljaju se u centar učenja. Učenici na holistički način pristupaju fizičkom, psihičkom i emocionalnom blagostanju kroz pažljivu integraciju akademskog učenja. Takav pristup pomaže da se učenicima u svakom trenutku, umanji stres i povećaveća potencijal za učenje”, navodi Marstijepović-Đurđić.

Ovakav model je, dodaje, neophodan crnogorskom obrazovnom sistemu, koji je postao toliko urušen da predstavlja prioritet svake budeće vlasti, jer obrazovanje i vaspitanje budućih generacija nemaju cijenu.

“Kultura obrazovanja baštini ozbiljne vrijednosti poput multikulturalizma, sekularizma , koje kao vaspitne komponente stvaraju sve pretpostavke za očuvanjem vrijednosti koje baštine svi narodi i narodnosti u Crnoj Gori”, zaključuje Marstijepović-Đurđić.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Karmela_neregistrovani
04.06.2023. 12:13

Ovo je fanrastičan predlog, i tako potreban našem društvu. U prosvjeti su programska riješenja zastarela, koja ničemu ne služe, samo zbunjujemo djecu velikom količinom informacija.

0
0
E Emina_J
03.06.2023. 19:16

" Marstijepović-Đurđić: Crnogorsko obrazovanje zahtijeva hitnu reformu " ....Podrska ...!!! Neznanje hoce da nas proguta ...!! Dijete npr od 5g , ima veca interesovanja , nego đaci pr radi 5 razreda ...!! Sta se desava u međuvremenu , pa interesovanje nije jos vece .... vidimo na kraju skolske godine ...!!!...predaju nastavnici , a , predaju roditelji ... a , rezultata malo....!! Mozda da jedni predaju ...!!!

1
0
U Uci_Doma_neregistrovani
03.06.2023. 19:14

Kakav je haos zahvatio skolstvo danas. Pogledajmo samo porast vrsnjackog nasilja zadnjih godina, pogledajmo kako se ponasaju ti ljudi koji su roditelji toj djeci, kako skola reaguje tj ne reaguje. Strah me da posaljem sina da o njemu takvi ,,brinu"

1
0
M Mira_neregistrovani
03.06.2023. 19:08

Dok god partije imenuju direktore, u skolama nece biti znanja.

4
0
p pitanje_je_neregistrovani
03.06.2023. 19:00

Promjene u obrazovanju su neophodne,to svi znamo, ali, koji prosvjetno-pedagoški "kredibilitet" ima ova dama?

5
0
F Finkinja_neregistrovani
04.06.2023. 06:44

@pitanje_je_neregistrovani Zaista je neukusno, i prilično neznaveno, citirati finski model. Do njega nam trebaju decenije! Ovako - prazna priča, lijepo zvuči.

0
0
G Golub_neregistrovani
03.06.2023. 18:54

Od 2005 ,2006 krece hiper produkcija fakultetlija,onda zanatskog smjera nema,oce svi sa sjevera po difoltu u drzavne firme da se spase siromasta,prvi su i najvise njih ima u drzavne fakultete zna li ne zna ubacuj .

3
0